O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Salvador Dali o întâlneşte pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Éluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vieții lui. Reușește să o despartă de Éluard, Gala devenindu-i nu numai soție, dar și muză inspiratoare, reprezentând-o în multe din picturile sale. Grație Galei, Dalí va cunoaște în cele din urmă dragostea trupească, care îi fusese până atunci cu desăvârșire străină, salvându-l de nebunie, după cum a mărturisit artistul.

Salvador-Dali-si-Gala

Oriunde mergea, el era remarcat și prin îmbrăcăminte, coafura şi comportamentul lui, mustața a fost ea însăși o operă de artă. Dali a reuşit prin creaţiile sale să revoluţioneze arta.
A existat cândva un bărbat, Salvador Dali (geniu suprarealist) îndrăgostit nebuneşte de o femeie, căruia i-a promis un castel, I-a dedicat ei întreaga lui operă, iar ea şi-a dedicat lui întreaga ei viaţă. El a regăsit-o în toate tablourile lui, iar ea a acceptat să îi fie muza şi să trăiască în umbra lui.
Când Gala, pe adevăratul ei nume Elena Ivanovna Diakonova, l-a întâlnit pe Salvador Dali el era cu zece ani mai tânăr decat ea, iar ea căsătorită cu unul din bunii lui prieteni, poetul Paul Eluard.. Misterioasă Gala îl părăseşte pe Paul, iar ea şi genialul Dali rămân împreună „pour toujour.”
Prin ea, Dalí reuşea să se împace cu sine; ea îi canaliza obsesiile şi perversiunile, făcându-le folositoare din punct de vedere artistic. Fără ea, el ar fi devenit un caz psihopatologic. Femeile erau pentru Dalí nişte creaturi misterioase şi fascinante, iar el, Dali, le privea, le permitea să-i populeze fantezia.

Gala l-a ales pe Dali deoarece acesta a acceptat propunerea ei de a trăi împreună o „dragoste ca pe o comuniune sacră”. Apoi, ceea ce „a aflat Dali despre sine prin intermediul dragostei, a fructificat în artă şi în viaţa sa”.
Treizeci de ani mai târziu, prin anii ’70, Dali îşi onorează promisiunea făcută şi îi face Galei cadou un castel în Spania, la Pubol. Apoi inventează un cod secret al iubirii lui pentru ea – un alfabet criptat, construit în jurul iniţialelor lor şi a unor simboluri stilizate, hieroglife ale dragostei scrise cu cerneală de China şi pudra de aur: daligrama.

Persistenta Memoriei” finalizata in 1931 CEASURILE

persistenta_memorie_salvador_dali

dali-clock_1a28ae5491

metamorfoza lui Narcis
1280005864_iluzii-optice-17 „Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul”. (Dalí)

Comments on: "Cuplu de artişti excentrici, Salvador Dali" (7)

  1. melanietoulouse said:

    am lasat un comentariu aici… 🙂

  2. […] Dali avut o poveste de iubire excentrica si iesita din tipare cu Gala Diaconov, care devine pentru el o muza, traind impreuna […]

  3. Minunat articol! De unde ai informațiile acestea interesante?

    • Nu mai stiu exact, pe internet am citit. M-a fascinat povestea lor. Ce artisti erau odata, sinceri cu ei, nu-si ascundeau defectele ,dar, nici sentimentele traite.

  4. imaginarycoffee said:

    E fascinant! Am văzut lucrarea „Metamorfoza lui Narcis” la Muzeul Tate Modern, iar de fiecare dată o revăd cu plăcere. Detaliile despre viața artistului ajută la înțelegerea operei lui. Interesant articol. 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: