O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Marie Antoinette

Marie Antoanette, o legendă strălucitoare şi tragică.

motto: „Preia acum controlul asupra minţii tale, pentru a putea trăi viaţa pe care tu o alegi şi nu viaţa care este aleasă pentru tine.”

64700234

 Maria Antoinette a fost fiica Împăratului Francisc Ştefan de Lorena şi a Împărătesei Maria Tereza
La vârsta de 15 ani s-a măritat cu Ludovic al XVI-lea al Fran
ței, LA Palatul Versailles.

Căsătoria lor a fost dictată de interese politice: dintre Franta şi Austria
În urma morţii neaşteptate a lui Ludovic al XV-lea (1774),  Marie Antoinette devine regina la 18 ani, rege la vârsta de 20 Ludovic al XVI-lea. Afirmaţia pe care au făcut-o cei doi adolescenţi – deveniţi rege şi regina peste noapte – „Apără-ne, Doamne, pentru că suntem prea tineri să domnim!”

Pentru a compensa lipsa de afecțiune a soțului ei și criticile nesfârșite ale mamei ei, Maria Antoaneta a început să cheltuiască mai mult pe jocurile de noroc, îmbrăcăminte și cosmetice.

 Era cunoscută mai  ales prin legendarele sale excese: petrecerile fastuoase pe care le ţinea la Micul Trianon – reşedinţa ei din Versailles şi sumele exorbitante cheltuite pe haine, bijuterii şi cosmetice. Antoinette cea mai controversata regină a Franţei, datorită firii ei sofisticate, cu nuanţe imorale, a extravagantei şi exceselor sale

Legenda spune că unul dintre iubiţii Reginei, Contele suedez Axel de Fersen, a comandat maestrului ceasornicar Breguet un ceas de buzunar unic, o adevărată bijuterie din aur şi diamante, care să înglobeze şi toate detaliile tehnice cunoscute la acea vreme. A fost nevoie de 44 de ani pentru că maestrul Brequet să realizeze primul ceas Maria Antoaneta. (Breguet, rămâne în istorie ca o valoare incontestabilă a artei şi culturii europene, atât datorită frumuseţii şi elegantei ceasurilor elveţiene.)

Maria Antoinette  şi-a lăsat, deopotrivă amprenta asupra istoriei, a schimbat gusturile şi moda epocii.

Se spune că regina iubea atât de mult parfumul, încât l-a luat cu ea în temniţă, ţinându-l într-o fiolă de jad. Pentru a salva esenţa, Maria Antoinette a dat-o confidentei ei, Marchiza de Tourzel, chiar înainte de a fi executată.Iar acum obiectul se afla in castelul familiei. Parfumul original a fost creat special pentru regina de către Jean-Louis Fargeon, in timpul amenajării grădinilor din reşedinta regală din Trianon. (Potrivit Mediafax.ro, parfumul de trandafir, iasomie si bergamota, a fost recreat dupa formula originala de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de firma franceza Lubin, cu denumirea „Black Jade„.)

12446_front

Pe fondul înrăutăţirii situaţiei sociale din Franţa şi lipsei de popularitate a reginei în rândul nobililor şi populaţiei. Va muri ghilotinata la Paris în cursul Revoluţiei Franceze, la vârsta de 38 de ani.

 Mi-am arătat curajul de ani de zile; crezi că-l voi părăsi acum, când suferinţele mele sunt pe sfârşite? (cuvintele dinaintea morţii).

Ludovic al XVI-lea va rămâne în istorie ca ultimul monarh absolut al Franţei, iar Marie Antoinette ca cea mai controversata regina a Franţei.

http://www.dvideo.ro/filme-pe-genuri/drama/marie-antoinette2006-online-subtitrat/ film

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: