O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai numit Masaccio. A fost un pictor italian, (n.1401) precursorul Renașterii în pictură, o persoană a cărei minte și voință se îndreptau către artă, fiind prea puțin preocupat de sine.” în iunie 1428, moare subit, în vârstă de numai 27 de ani. 

Adam şi Eva alungaţi din Paradis, Masaccio

1

Dintre toţi pictorii care i-au zugrăvit pe primii oameni părăsind paradisul, acest tânăr pictor, mort înainte de douăzeci şi şapte de ani, după ce a zguduit începuturile picturii florentine, este cel mai puţin nepăsător. Eva lui urlă pur şi simplu, desfigurată de durere, iar Adam îşi acoperă obrazul cu mâinile ca să-şi ascundă ruşinea şi stupoarea. […] Ceea ce a zugrăvit Masaccio pe zidul ce i-a fost încredinţat nu este o legendă divină, ci o omenească Poveste de dragoste. […]  

Nu e deloc sigur ca Adam si Eva s-au iubit unul pe altul. Ceea ce se stie cu certitudine , deoarece nimeni nu neaga pacatul originar, e ca Adam si Eva „au facut dragoste „, Si trebuie sa admiteti ca lumea, cum a conceput-o Dumnezeu, avea un singur cusur. Ea nu se perpetua decat cu riscul izgonirii din Paradis. Daca ramanea virtuoasă, ar fi fost condamnată la pieire. Păcatul originar a corectat, de fapt, un defect al Creatiei.

Nu credeți că un paradis fără dragoste nu mai e paradis, ci infern? Singura sa bogăție e păcatul de a iubi ceea ce nu e murdărit și trebuie apărat. Știu astfel că iubirea există, chiar dacă ea e mereu în pericol.Oricum, timpul nevinovat e un paradis pierdut. “Tot ce ne rămâne e infernul luciditatii sau puterea de a iubi  mai mult.”

 

Comments on: "Eul detestabil – Octavian Paler." (6)

 1. Îţi mulţumesc mult, Ane, pentru lectură, nu am ştiu această scriere foarte interesantă a lui Octavian Paler. În schimb am văzut mai multe lucrări ale lui Masaccio.
  O noapte lină şi odihnitoare îţi doresc, Ane. Te îmbrăţişez cu mult drag. 🙂

  • Multumesc Stefania pentru vizita. Octavian Paler este inepuizabil..imi place sa-l citesc. Vise dulci, cu dragoste ane.

 2. Interesanta viziunea lui Paler, mi-a placut mult sa lecturez si sa admir pictura, te felicit si multumesc pentru postare Ane.
  O seara minunata! Te imbratisez. 🙂

  • Multumesc Adeena,sunt incantata ca ti-a placut. Pesimismul,negatia, felul sincer cu care scrie filosofia de viata extraordinara, imi place.Noapte de vis 🙂

 3. Spunea un Sfant [iarta-ma nu-mi amintesc numele ] ca primii oameni n-au fost ziditi nici muritori nici nemuritori ci in stare de a ajunge fie la moarte fie la nemurire , dupa ascultarea fata de Dumnezeu .
  Acum zic eu , Dumnezeu fiind iubire ,dupa cine plang protoparintii nostri Adam si Eva ?
  Multumesc ane , ma incanti mereu . Articolul tau m-a mai asezat putin in interiorul meu .
  O viata plina de iubire . Cu muuuult drag , Tinca

  • Mesajele tale sunt o bucurie si o placere de fiecare data multumesc, Tinca. Constiinta de sine îi face sa planga, amandoi au muscat din „măr” 🙂 O saptamna plina de magie, culoare si iubire…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: