O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Arta Egiptului antic

Egiptul – Nu există o altă ţară, care să ascundă atâtea minuni – scria Herodot

Arta Egiptului antic cuprinde pictură, sculpturaăși arhitectură dezvoltate de civilizația din valea Nilului din timpurile preistorice (c. 5.000 î.Hr.) până în momentul cuceririi romane (31 î.Hr.).

Arta Egiptului antic era consacrată în primul rând faraonului, glorificării acestuia, considerat urmaș al zeilor, mormintele faraonilor erau piramidele locuințe pentru eternitate.

Valea regilor a fost folosită pentru înmormântări din anul 1539 i.Hr, şi până în 1075 i.Hr, şi conţine aproximativ 60 de morminte.

Civilizația egipteană a prins viațǎ în jurul anilor 3150 î.en. Arta şi arhitectura i-au fost preluate pe scară largă de către greci și romani. Ruinele sale monumentale au inspirat și îmbogăţit imaginația multor călători și scriitori timp de multe veacuri. Călătorii veneau să găsească mai cu seamă „înțelepciunea egipteană” pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Platon, Solon, Licurg sau Plutarh. Lumea Egiptului antic a zămislit o cultură spirituală scânteietoare pe care o admirau grecii și romanii care se minunau precum fac azi mulțimile de turiști, să contemple templele, piramidele sau obeliscurile înălțate de faraoni și supușii lor.

 Nefertiti, cea perfectă “frumoasa care a venit” – şi soţul său, Akhenaten. Ea a domnit aproximativ între 1379-1361 î.Hr. (mama vitregă a faraonului Tutankhamon), cea mai faimoasă regina egipteană un chip cu trăsături fine, ochi mari migdalaţi, cu părul lung şi negru, silueta fragila. „Frumoasă a venit” se căsătoreşte cu Amenhotep IV (Amenofis IV), probabil în anul 1364 i. Hr. Ea are 17 ani, el 12. Î.Hr. 1370, Teba, Egipt Decedată: î.Hr. 1330. 

Cleopatra î.Hr. 69 octombrie, Alexandria, Egipt  Decedată: î.Hr. 30 august 12, Alexandria, Egipt

Soți Cleopatrei: Ptolemeu XIV, Ptolemeu XIII, Marc Antoniu

Cunoscută în lume ca cea mai seducătoare şi misterioasă regină a Egiptului, Cleopatra a  rămasă în istorie ca o figură romantică. Ultima regina a Egiptului, Cleopatra l-a sedus pe Cezar şi l-a convins să o facă regină Egiptului, răsturnând regulă existenta. Ea avea 21 de ani, iar Cezar era un bărbat de 52 de ani. După moartea lui Cezar, Cleopatra l-a întâlnit pe Marc Antoniu. În cele din urmă s-au îndrăgostit şi se presupune că s-au căsătorit,el a fost dezinformat cu privire la moartea Cleopatrei. Prin urmare, s-a sinucis imediat. Atunci când Cleopatra a primit vestea morţii lui Antoniu, a fost devastată. Ea a călcat pe urmele lui Antoniu şi s-a lăsat muscata de o cobră egipteană.

Egiptul, o tară care fascineaza prin misterele ei incă neelucidate.

Am fost acolo, în Sharm el Sheikh la Marea Roşie care se afla sudul peninsulei Sinai, în sudul Golfului. La ţărmul Mării Roşii veţi găsi complexuri hoteliere, unele dintre cele mai renumite pentru luxul acestora, dar şi pentru serviciile de scufundare pe care le oferă. Din Sharm El Sheikh au fost organizate excursii la Marea Moartă şi Ierusalim, escortaţi… La punctul de trecere a frontierei dintre Egipt şi Israel a fost o nebunie, controale extrem de exigente… Experienţă periculoasă… ,dar a meritat. M-am bucurat foarte mult de faptul că am fost şi la Marea Moartă, mi-am dorit în vise, cu mult timp în urmă.. Tot din Sharm El Sheik am mai străbătut vreo 600 km până la Cairo numită şi “Perla” Egiptului, am trecut pe lângă Canalul Suez, care este proprietatea Egiptului. Lungimea acestei artere navigabile dintre Marea Mediterană şi Golful Suez… artera navigabilă care unește Marea Mediterană și Marea Roșie.În Cairo am străbătut cu autocarul un Bulevard foarte frumos cu foarte mulţi palmieri şi verdeaţa luxuriantă, clădiri cu arhitectură modernă,” dantelate”, clădiri mărețe, pe acest bulevard se află casa preşedintelui, cel mai frumos bulevard pe care l-am văzut. În paralel cu noi circulau o mare de maşini fără reguli de circulaţie, absolut toate arătau ca după un acident… O ţară atipică. Ce am mai făcut prin Cairo, am vizitat Muzeul Egiptean care deţine o vastă colecţie din Egiptul antic, Muzeul Papirus, papirus – folie, au fost materialele de scriere preferate ale lumii antice, intrarea este fără taxă, un loc excelent pentru al vizita având în vedere calitatea strălucitoare cu varietatea de culori. Piramidele – le-am admirat în toată splendoarea lor, apoi Sfinxul aşezat spre est, unde răsare soarele în fiecare dimineaţă. La întoarcerea de la Piramide am luat masa la un restaurant aşezat pe malul Nilului, cel mai lung fluviu din lume, un DAR pentru egipteni, se spune că Nilul este o servitute a Egiptului.. Înainte de a pleca cu o zi am făcut Croaziera pe Marea Roşie unde intrau şi scufundări. A fost o excursie obositoare, grea, dar a meritat efortul.. Dacă situaţia din Egipt va reveni la normal, cred că o să mai ajung în Egipt, poate în Hurgada.

HPIM2649

Picture 057

HPIM2813

Reclame

Comments on: "Arta Egiptului antic" (5)

  1. Wonderful post.

  2. Beautiful and inspiring… 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: