O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

liberul arbitru

Credeţi în liber arbitru, ori e o iluzie? Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, deşi e o iluzie, deciziile fiind luate de creier ,noi avem capacitatea de a acţiona conştient pentru a împiedica acţiunea, însă posibilul e întotdeauna limitat. Consider că întâmplările care survin în existenta noastră independent de noi nu le putem preîntâmpina, dar putem fi liberi arbitri în a lua deciziile dictate de minte;  decizia noastră, oscilând în a lua decizii cu greutate. În contextul acestei relativităţi, putem spune că nu exista liberul arbitru absolut,… aşa cum nu exista nici libertatea, adevăr, moralitate, absolute etc. Prin minte ne trec tot felul de gânduri pe care le filtram, pentru ca avem conştiinţa. Există condiţionare faţă de materialul genetic din dotare, într-o lume deterministă. Mintea umană a dezvoltat un sistem de protecţie dar şi de evoluţie: uitarea! Liberul arbitru (adică capacitatea de a lua propriile decizii),… e un concept valid, relativ, subiectiv, interpretabil.

Mintea este puterea spiritului uman. Spiritul e lampa; mintea este lumina care străluceşte din lampă. Spiritul este copacul, mintea este fructul. Mintea este perfecţiunea spiritului reprezintă calitatea sa esenţială, aşa cum razele solare sunt o necesitate esenţială a soarelui. – Shoghi Effendi

Reclame

Comments on: "liberul arbitru" (11)

 1. Mintea este functiune a sufletului, nu a trupului/creierului.
  Sentimentul si vointa sunt tot functiuni ale sufletului nemuritor.
  Sufletul nemuritor este si posesorul vesnic al memoriei si al celor cinci simturi.
  Sufletul omenesc foloseste creierul ca pe un instrument. Mintea se afla in suflet dar este suprapusa pe creier. La moartea biologica, sufletul iese cu mintea pe care o poseda pe veci. Legatura dintre minte si creier -in timpul vietii biologice- este de intrepatrundere reciproca. Creierul este 78% apa. El fara de suflet si fara de mintea sufletului, ar ramane doar niste apa mai groasa. Mintea este ceea ce a pus Ziditorul Dumnezeu in noi, pentru a ne asemana cu El si cu Chipul Lui. Animalele nu au Chipul lui Dumnezeu, nu sunt neam cu El si nu au valoare umana.

  • OMUL E SINGURA FIINTA CARE-SI POATE RATA VIATA…
   ––––––––––––––––––––––––––––––––––––

   ” Dumnezeu nu poate uita in veci nici o persoana si daca nu o poate uita, o
   si mentine in existenta. Pentru Dumnezeu, de fapt, nici o persoana cu care
   a stat in relatie nu mai inceteaza de a exista.

   In aceasta se arata, insa, si valoarea data omului de Dumnezeu prin creatie;
   desi l-a facut din nimic, l-a facut in asa fel, ca vede in el o faptura demna de
   a o trata ca pe un egal. Dar e mare taina ca existentele create de El pot, si
   sa nu tinda spre El, ci sa-si inchipuie ca pot spori singure intr-o
   nemarginire a fiintei lor proprii. Iar Dumnezeu, voindu-le libere, a hotarat sa
   le creeze, contand si pe aceasta eventualitate.

   Deci sufletul a fost creat pentru viata vesnica, pentru ca Hristos sa
   locuiasca in el. Dar chiar daca el ramane gol de Hristos, el tot exista in veci,
   ca sa stie pentru ce mare vrednicie a fost zidit si sa ramana vesnic intr-un
   regret pentru lipsirea de ea, deci sa ramana intr-o suferinta vesnica pentru
   despartirea de Dumnezeu, in Care se afla.

   Nu mai e in iad o nadejde a viitorului, nici credinta ca putem repara ceva
   din trecut. Am uitat de Dumnezeu si Dumnezeu nu ne mai poate ajuta. Nu-i mai putem iubi pe altii si altii nu ne mai pot iubi pe noi. Nu mai gasim nimic
   vrednic de iubit unii pe altii. Suntem singuri pentru veci. Si stim ca vom fi
   singuri pentru veci. Existenta noastra e redusa la monotonia eterna a
   inchiderii in superficialitate si singuratate. Nu ne putem comunica nimanui
   si nimeni nu ni se poate comunica. Iar intrucat in iad vom fi cu trupul,
   chinul singuratatii, al nemangaierii, al neincrederii dureroase va fi
   intensificat la maximum si in trupul nostru prin raceala, nepasare si
   neincredere. ” (Pr. Profesor Doctor Dumitru Staniloae)

   • tu zici asa: „Dumnezeu a creat lumea, însă oamenii şi-au creat şi ei o a doua lume, ARTA”

    Dumnezeu spune asa: Dar e mare taina ca existentele create de El pot, si sa nu tinda spre El, ci sa-si inchipuie ca pot spori singure intr-o nemarginire a fiintei lor proprii.
    Iar Dumnezeu, voindu-le libere, a hotarat sa le creeze, contand si pe aceasta eventualitate.

    VEZI? OMUL VREA ARTA LUI, VREA SA FIE EL IN CENTRU, NU DUMNEZEU. OMUL NU MAI VREA SA RECUNOASCA FAPTUL CA E NIMENI FARA DUMNEZEUL SAU. OMUL VREA ALTA LUME. LUMEA LUI. RECREATA DE EL SI PENTRU EL. NU VREA PE DUMNEZEU IN ECUATIA EGISMULUI SAU. OMUL S-A UMPLUT DE EL INSUSI. DE AUTOSUFICIENTA LUI…DESI E UN NIMENI FARA IZVORUL VESNICIEI, AL NEMURIRII SI AL VIETII. DE ACEEA OMUL, PRIN ARTA, TEATRU, OPERA, OPERETA, ETC. A VRUT SA-L RENEGE PE DUMNEZEU SI SA-I TRANSMITA ACESTUIA URMATOARELE VORBE: DOAMNE, NU VREU SA MA UMPLI TU SI SA MA LUMINEZI VESNIC. EU VREAU SA MA LUMINEZ SINGUR. CHIAR DACA NU SUNT VESNIC. VREAU SA FIU EU DUMNEZEU, DAR FARA AJUTORUL DUMNEZEIESC. ORI ASTA…E ABSURDITATE. E EXACT CUM SI-AR ZICE MELCUL: VREAU SA FIU CEL MAI PUTERNIC SI CEL MAI IUTE DUMNEZEU. VREAU SINGUR… VREAU SINGUR…

  • „Mintea se afla in suflet dar este suprapusa pe creier.” interesant concept . Cred ca sufletul este partea sensibila din corp,unde se afla iubirea. Sunt sigura de acest lucru.

   • Sufletul este tot interiorul omului. El se afla in tot corpul. Daca trupului i se amputeaza un membru, sufletul ramane in restul corpului ramas viu. Sufletul este indestructibil, el nu poate fi ars, topit, distrus, desfiintat sau destramat. Sufletul este tot ceea ce gandesti si simti, este toata vointa ta. Trupul este doar haina sufletului sau doar marginea sufletului. Desigur, atata timp cat sufletul se afla in trupul biologic viu, acesta se manifesta prin functiile si sistemele trupului. Atunci cand omul este paralizat fizic, sufletul nu se mai comunica trupului si lumii materiale intrucat nu mai are sistemele biologice pe care le intrebuinta. In aceste conditii de pareza fizica, sufletul nu este afectat. Sau cand trupul biologic doarme, sufletul nu doarme si el. El este totul nostru, viul din noi, nemuritorul si bateria trupului. Dupa moartea noastra biologica,sufletul continua sa ramana constient, cu memoria intreaga, cu cele cinci simturi, cu ratiunea, sentimentul si vointa. Hristos-Dumnezeu ne spune ca cei ce au fost sinceri in viata, cei ce au avut iubire de El si de oameni, vor merge intru bucuria vesniciei Lui. Iar ceilalti care au batjocorit darnicia lui Dumnezeu si frumusetea oamenilor, vor merge in intuneric, in singuratate si egoism vesnic unde vor ramane fara de sfarsit in propriul lor egoism si-n propria lor schizofrenie. Totul se rezuma la cum ne raportam in viata biologica la Hristos si la oameni. Viata e un test. Daca omul nu va dori sa se asemene cu Dumnezeu in viata, sa fie drept si milostiv ca El, nu va avea parte de El. Un simplu test. Sa incercam dupa putere sa ne asemanam Lui.

 2. luminasimpla said:

  Aici , in acest spatiu , nimic nu poate fi perfect .. In toate exista o probabilitate ..Spatiu , timp , minte , suflet , constiinta … Daca te increzi in minte ce faci cu sufletul ? Si sufletul poate exista in afara mintii ..? Caci mintea cand se impreuna cu sufletul expandeaza constiinta iar o constiinta expandata aduce intotdeauna ideea de absolut , de traire simpla si totusi complexa in care se deschid permanent alte si alte posibilitati .. O decizie luata creeaza consecinte ..De aceea se spune ca orice ai intampina sa iei deciziile cu sufletul ..adica din plinatatea bucuriei , nu din goliciune ..Actionand astfel largesti sfera binelui in detrimentul caderilor .. Exista o actiune si o reactiune . Iar acest liber arbitru ramane factor interpretabil ..O seara frumoasa .

  • Merci pentru comentariu.Logica interpretarea, tot ce facem cu sufletul este bucurie. “amestec” de concepte relative si discutabile , …dar care au rostul si sensul lor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: