O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

…Amedeo Modigliani si Jeanne Hébuterne…

Istoria culturii păstrează nenumărate povești ale geniilor chinuite, care trăiesc decadent, iubesc nebunește și, în ciuda vremurilor cumplite, crează pasional.

Un om singur, departe de ţara sa, nesigur de exil, un om asemeni unei torţe vii care din văpaia sa nu avea decât arsura.

De sus, de pe Muntele Negru, regele,
Alesul să domnească, alesul să triumfe,
Se-apleacă peste lacrimile celor ce n-au întâlnit Stelele.
Iar din cununa norilor, neagră,
Cad stropi şi perle
Pe lânceda căldură a nopţii . Poem de Amedeo M.

1786514-feat

Amedeo Modigliani (n. 12 iulie 1884, Livorno – d. 24 ianuarie 1920, Paris) a fost un pictor și sculptor italian stabilit în Franța, reprezentant al „Școlii Pariziene” („École de Paris”), evidențiat în scurta sa viață printr-o creație plină de eleganță și rafinament, care depășește graniţele manierismului. Toată viața să Modigliani este în căutarea frumuseții perfecte, ușor abstracte, care să reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferată a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor și ale unor necunoscuți

Nudul devine în anul 1917 tema preferată a lui Modigliani. Pictorul respectă în el realitatea mai mult decât în portrete. Suferind grav de plămâni încă de la unsprezece ani, adolescentul Modigliani descoperă un nou univers, dincolo de doctori.  A sfidat viaţa în numele artei şi iubirii. A devenit alcoolic, dependent de droguri, trăia dezordonat. Moare de tuberculoza, în anul 1920, Paris. 

Jeanne Hébuterne, văzând cum dragostea vieţii sale i se scurge printre mâini, în mintea lui Jeanne, însărcinată pentru a doua oară, încolţeşte pentru prima oară gândul sinuciderii. Se spune că în ultimele sale momente, Modigliani şi Jeanne şi-au legat un cordon de aur la încheieturi drept semn al uniunii pe care nu au apucat să o formalizeze. Destin? Iubire peste limite?.  Sau pur si simplu doi oameni care nu au putut sa existe unul fară de altul? Iubire pana la capăt.

Jeanne Hébuterne, l-a iubit pe Modigliani până la moarte.”Ai idee ce înseamnă dragostea? Dragostea adevărată? Ai iubit vreodată atât de profund încât să te condamni de bunăvoie în iad?”

Imediat ce a realizat că Modigliani a murit, Jeanne și-a lăsat fiica de doi ani în grija mamei sale și s-a aruncat pe fereastră, de la etajul al cincilea. A murit pe loc. Era însărcinată , iar copilul nenăscut a murit o dată cu ea.

Zece ani mai târziu, în amintirea acestei mari iubiri, Jeanne a fost mutată lângă Modigliani, în cimitirul Père La Chaise. din Paris.

„Modigliani: Omul si mit” scris de fiica celor doi.

(Un portret de Amedeo Modigliani,  reprezentand-o pe Jeanne Hebuterne, iubirea vietii pictorului, a fost vandut  la Londra, pentru suma de 3,25 milioane de lire sterline)
Modigliani a rămas fidel până la moarte frumusetii feminine.

Jeanne Hébuterne.

Modigliani- Portrait de Jeanne Hébuterne

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: