O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Pablo Picasso

„Pictura este profesia unui om orb . El nu pictează ceea ce vede ,  ceea ce simte , ceea ce el însuși spune despre ceea ce a văzut . ”

Eu nu caut . am gasit. ” . P.Picasso

Pablo Picasso, a creat: 13.500 de picturi, 100.000 de printuri si gravuri, și 34.000 de ilustrații.

Pablo Picasso, cunoscut ca Pablo n. 25 octombrie 1881, Malaga – 8 aprilie 1973, a fost un artist plastic spaniol. Va juca multe, roluri reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost un copil genial, la Paris un străin „iresponsabil”. A fost un amant pasional, soț și tată. Dar mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii.  Opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, poezie, desen, grafica, ceramica reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă.

jacqueline_s_boudoir___inspired_by_pablo_picasso_5_b79c3f3190cc009a76c37b0069a9cd33

muse-barbie-picasso-dora-maar-jocelyne-grivaud

Dora Amaar, era o prezență remarcabilă în elita boemă a unui Paris fascinat de arte. I-a fost muză, i-a fost prietenă și l-a influențat de-a lungul anilor pe care i-au petrecut împreună. Au fost zece ani de iubire tumultoasă și nebună, ani plini de furtuni violente, gelozii și reproșuri, incidente care au șubrezit încet, dar sigur, sentimentele celor doi. Probabil că principalul vinovat este Picasso, care a rămas întotdeauna disponibil pentru noi flirturi și nici nu a renunțat în tot acest timp la una dintre amantele sale consacrate, Marie-Therese Walter, cu care, de altfel, avea și un copil. Patologice au fost, probabil, și dorinţa lui fundamentală de a face rău, stricând destinele femeilor care i-au fost partenere de viaţă. Zeci de tablouri în care Marie-Therese Walter este deopotrivă întruchiparea inocenţei şi a erotismului. A fost atât de halucinant legată de artistul care i-a influenţat întreaga viaţă încât, la patru ani de la moartea lui, s-a sinucis.

160

Reclame

Comments on: "Pablo Picasso" (14)

 1. Incredible post,specially the videos.Regards. jalal(Beautiful animations)

 2. Reblogged this on Madi şi Onu Blog and commented:
  Ane,
  Nu stiu daca nu te voi indispune, dar pentru mine valoarea lui Picasso consta in aceea ca a descris polivalenta naturii umane: concomitent: “si frumos, si urat”, “si bun si rau” “si el si altul”….”si…si….”.
  Presupun ca a incercat ceva similar si Goya pictand portretul familiei regale.
  Onu

 3. Ane,
  Nu stiu daca nu te voi indispune, dar pentru mine valoarea lui Picasso consta in aceea ca a descris polivalenta naturii umane: concomitent: „si frumos, si urat”, „si bun si rau” „si el si altul”….”si…si….”. Presupun ca a incercat ceva similar si Goya pictand portretul familiei regale.
  Onu

  • Comentariile sunt intotdeauna binevenite, ma bucura!. Picasso incă este văzut ca un magician de scriitori și critici, o metaforă care surprinde ca artist care este în măsură să transforme totul în jurul lui, la o atingere. Abandonează traditionalul si crează una dintre cele mai influente stiluri de artă vizuală, la începutul secolului al XX-lea – cubism. O iluzie tridimensională care, nu corespunde cu realitatea. Cubismul a respins conceptul moștenit, că arta ar trebui să copieze natura.

   • Apropo de cubism, aste meritul lui Picasoo, de a repreyenta viul, in complexitatea sa energetic-emotionala. Iarmarele sau merit credca poate fi asemuit lui

    Din cate am auzit, curentele in arta au aparut ca expresii teribiliste ale unor veleitari, incapabili sa reproduca semnificatiile Naturii, cum atat de viu a facut-o Picasso intr-ale Universului Feminin.
    Eu il asemui lui Newton, care a intuit la fel de evident, gravitatia.
    Onu

 4. Bonjour

  Merci pour ta visite et ton agréable commentaire…
  Félicitations pour ton blog très beau et très intéressant à lire !
  Souhaits pour une belle journée !
  Amitié… Bisous.

  Prietenie … Pupici.

  • Je suis heureuse que vous ayez aime mon blog. Je vous souhaite une excellent weekend. :* ( deux jours, je devais Internet). 🙂

 5. Un artist remarcabil cu o personalitate mult controversată datorită vieții sale. S-a exprimat că ”La doisprezece ani pictam ca Rafael, dar mi-a trebuit o viaţă ca să învăţ să pictez ca un copil” pentru că tot el spunea : pictez lucrurile nu după cum le văd, ci după cum mi le închipui. Mulțumesc, Ane, toate cele bune !

  • Operele de arta, in general se nasc, datorita extremelor. Pictorii au lasat in urma lor bijuterii colorate, de care sa ne bucuram. Multumesc pentru vizita, Georgeta. O zi inspirata!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: