O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Nunta în cer

Iubirea se aseamănă întrucâtva cu focul, doar ca cei dinafară văd mai degrabă fumul, iar cei dinlăuntru, flacăra. Jacinto Benavente

Nuntă în cer – Mircea Eliade, scris în 1938, în timp ce se afla în lagărul de la Miercurea Ciuc. Un roman de dragoste care m-a fascinat recitindu-l . Un “imn de iubire” dar şi imposibilitatea comunicării în cuplu.. Două povestiri; confesiunile a doi bărbați Barbu Hasnaş inginer, şi Andrei Mavrodin scriitor, cei doi au sentimentul că au trăit dragostea perfectă cu aceeaşi femeie, la distanţă de opt ani, dragoste pe care amândoi au pierdut-o, tragic şi ireversibil. Paradisul pierdut. Personajul feminin, Ileana/Lena, o tânără misterioasa, frumoasa si foarte eleganta, crează iluzia realităţii.

 Sunt sigură că aţi citit cartea, nu insist asupra ei. Mi-au plăcut citatele :

 „Dar dragostea a venit mai târziu, dragostea a început de-abia după ce vrajă aceea izbutise să ne izoleze şi să ne topească unul într-altul. Pentru că, fireşte, unirea trupurilor noastre s-a pecetluit în acea clipă suspendată, când am cules-o întreagă, cuprinzându-i numai palma… Nici măcar nu o strângeam: o păstram pur şi simplu, înghiţită în palma mea…”

 „Unii spun că sunt femei pe care, întâlnindu-le, eşti sigur dintr-o singură privire că ascund o mare taină, reală, fără nimic bovaric în ea. Şi se mai spune, de asemenea, că sunt femei în sufletul cărora citeşti într-o singură clipă; limpezi, senine ca fundul unei ape de munte.”

”De altfel, cred ca nicio creatie artistica nu e cu putinta într-o stare de plenitudine si euforie. Trebuie sa simti in toată fiinta ta o lipsa, o absenţa care te macină, fiindcă aceasta işi caută împlinirea în actul creatiei„

 „Căci asta mi se pare lucrul cel mai greu de învăţat în contemplarea iubitei: să ştii cum să-i priveşti ochii. Uneori privirile noastre lovesc atât de nepriceput oglinda ochilor iubitei, încât o turbură, aburind-o; sau, şi mai grav, fac ochii opaci, le dă un luciu de teracotă, de smalţ colorat…”

Femeia ne invită întotdeauna s-o privim aşa cum vrea ea.   M. Eliade

3 (2)3 (1)

Printre culorile mele preferate!

Reclame

Comments on: "Nunta în cer" (8)

 1. Buna seara Ane !
  A spus bine Eliade ! 🙂
  O seara frumoasa

  Aliosa.

 2. Ce-am fi fost fara Eliade ? Mai bine asa…..Noapte minunata ! ❤

 3. Inegalabilul Eliade !
  😊

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: