O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

disimularea

” Disimularea este o codificare vinovată de sine.”

Ce ai făcut atâta timp?
Ce ai mai iubit?
Ce ai mai părăsit?
Pe cine si cât, ai mai minţit?

Disimularea este acel comportament uman prin care se ascunde adevărata faţă a unui lucru, a unei situaţii, dându-i o aparenţă înşelătoare din diverse motive. Măstile ascund,durerea din tine, dintr-o clipă sau din întreaga-ţi viaţă. Traim în doua lumi paralele; Lumea adevarată si lumea ideală.

Adevărul este cosmetizat cu „minciuni de compromis”, atunci când este cazul şi când această cosmetizare nu aduce prejudicii grave individului, pentru că omul-social a învăţat să facă distincţia între minciuni­le nevinovate şi minciunile grave,afirmă Robert Feldman

Disimularea este artă?

 

 

 

Comments on: "disimularea" (12)

 1. domnisoara adelaide said:

  Disimularea reprezintă pentru mulți, momentul lor de bine, pe care il conştientizează a fi imposibil de atins în mod normal, sau într-un anume moment. Cu toate astea, nu oricine poate disimula, aceasta este o artă, o artă pe care dacă o faci cum trebuie te poate prinde foarte uşor în iluziile ei… iar raportul se poate schimba foarte uşor, ajungând ca ea să te controleze pe tine…tu să ajungi in final să trăieşti mai mult iluzia decât realitatea… ca orice lucru, folosit în exces, poate dăuna, granița fiind foarte fragilă. Remediul ei fiind indubitabil dragostea şi afecțiunea.

  • Mi-a placut comentariul tau,domnisoara! Si, atunci, cand exista dragoste si afectiune,e posibil sa traiesti iluzii. Disimularea e o arta,pe care nu o poate practica decat cei care au cazut la pamant si de acolo mai jos nu se poate; le lipseste constiinta si mai mult decat atat..

   • domnisoara adelaide said:

    Din păcate, disimularea a început să fie practicată de tot mai mulți, însă numai cei care sunt la pământ o vor ridica la rang de artă, fiecare din varii motive, pornind de la dorința de a-şi ascunde suferința şi ajungandu-se chiar la comportamentul total disimulat, aici fiind inclusă şi minciuna, moment în care vorbim despre cealaltă graniță. Cât despre iluziile din iubire, corect! Ai dreptate! Dar, disimularea pleacă de la tine cu direcția ceilalți, pe când iulziile din iubire pleaca de la tine şi se resfrâng asupra ta… au efect asupra ta… dacă iluziile din iubire ar avea efect asupra celorlalți, atunci nu ar mai fi numite iluzii ci direct disimulare. Disimularea poate include iluzii, pe când raportul invers nu poate fi valabil.

    • Avem de nevoie de cosmetizari le folosim si, traim cu iluzii,ele sunt inevitabile.Dar sa nu fim negustori de iluzii.

 2. Dimimularea e ea o necesitate? Un adevar este sigur! Care dintre noi nu a apelat la ea vreodata…mai mult sau mai putin constient, mai mult sau putin cu intentia de a ( se) iluziona? Cum ar fi fara ea? Am avea masura existentei noastre adevarate?
  Mi- am placut mult ce ati scris!
  Stiu foarte bine cum sta cu arta si ce presupune ea…cel putin pe panza, pe zid, dar in viata…ea ne atinge mult mai intim.
  O zi minunata, tuturor!

  • ..”tu să ajungi in final să trăieşti mai mult iluzia decât realitatea…” Cand traiesti numai cu iluzii si nu in realitate, se poate ajunge chiar si la suicid.. Suntem singura specie care nu poate trai fara iluzii. … A.S. Puskin; „Iluzia si visul sunt la temelia sufletului nostru.”
   Eu sun intru totul de acord cu ce spune Robert Feldman
   O seara placuta !

 3. Disimularea nu-i întotdeauna rea. Uneori chiar este o necesitate. Atunci când o foloseşti pentru a îţi ascunde nefericirea/neîmplinirea de moment în faţa celor ce ştii că ar suferi pentru tine în cazul în care ţi-ar afla adevărata stare, poate fi considerată, cred, ca nefiind o înşelătorie rău intenţionată.
  Şi într-un astfel de caz se poate spune că disimularea este o artă. Aceea de a-i proteja pe ceilalţi – cei ce contează pentru tine, cei pentru care contezi.
  Posibil să fie doar o chestiune de nuanţe.

  • Da,purtam masti pentru a ne proteja sau a proteja. Asta nu afecteaza pe nimeni. „Adevărul este cosmetizat cu „minciuni de compromis” .Disimularea este grava atunci cand duci in eroare pe cineva, mintind intentionat pentru ai provoca rau.
   Multumesc mult pentru vizita.

 4. La ce folos cosmetizarea..când într’un final toți ajungem într’un loc? 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: