O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Om și mit

Amedeo Modigliani,a fost un pictor și sculptor italian stabilit în Franța, reprezentant al „Școlii Pariziene” („École de Paris”) n.1884 d.24 ianuarie 1920

Povestea de dragoste dintre Amedeo Modigliani și Jeanne Hébuterne este una dintre cele mai triste și impresionante.  O mare iubire, o pictează de 26 de ori. Asta însa nu îl împiedică să o neglijeze, să o înșele, să o lase singură perioade îndelungate. Avea nenumărate iubite și consuma droguri.  A început o relație cu Jeanne Hébuterne, cu care a avut o fiică, dar,relația nu se oficializează. Amedeo Modigliani era un bărbat frumos, italian, evreu, un pictor care își înțelege de la început geniul. Duce o viață boemă, colindă cafenelele, bea mult, atunci când se îmbată devine agresiv.

Era mereu îndrăgostit, uneori cu pasiune de femei frumoase, care fascinează și astăzi. Genii care trăiesc decadent, iubesc nebunește și, în ciuda vremurilor cumplite, crează pasional. 

„Ai idee ce înseamnă dragostea? Dragostea adevărată? Ai iubit vreodată atât de profund încât sa te condamni de bunăvoie unei eternități în iad? Eu da…”

Jeanne_Hebuterne

” When I know your soul, I will paint your eyes…”

 Modigliani a fost de timpuriu influențat de filosofia lui Friedrich Nietzsche. Acesta credea că suferința era indispensabilă pentru creșterea și dezvoltarea unui artist.

Frumosul și boemul pictor, legendă a unui Paris romantic, s-a stins, la vârsta de 35 de ani. Modigliani a murit de tuberculoză, la 24 ianuarie 1920, din cauza mizeriei si consumului de droguri.

Modigliani și iubita sa, au murit la două zile distanță. Ea, s-a aruncat pe fereastră, de la etajul al cincilea. A murit pe loc. Era însărcinată în luna a noua, iar copilul nenăscut a murit o dată cu ea. Moare la numai 21 de ani.

A fost suficient de puternica încât sa facă fata pasiunii lui, dar nu suficient de puternica sa meargă mai departe, fără iubirea lui. Iubire peste limite?  Nebunie? Lașitate?

Se spune ca în ultimele sale momente, Modigliani și Jeanne și-au legat un cordon de aur la încheieturi drept semn al uniunii, pe care nu au apucat sa o formalizeze.

Ca mulți pictori celebri, Modigliani a lăsat o moștenire artistică extrem de valoroasă, dar și-a dus traiul în sărăcie. Recunoscut drept „prinț al vagabonzilor”, Modigliani a îndurat sărăcia până în ultimele clipe de viață. 

Obișnuia să își dea lucrările în schimbul unei mese calde. Ca o ironie a sorti, în anul 2012 unul dintre tablourile sale s-a vândut cu suma de 118 milioane de dolari.

În ciuda acestui fapt, ultimii cinci ani ai vieții sale au fost cei mai productivi .

„You are not alive unless you know you are living” – Amedeo Modigliani

6eda5e1b365b678e52a10fba819b3e91CLIIMA20100520_0130_1

Portretele o reprezinta pe Jeanne Hébuterne‎ care i-a servit drept model.

fmeie cu palarie

Modigliani - Portrait of DedieAmedeo_Modigliani_Nude_Looking_over_Her_Right_Shoulder

Comments on: "Om și mit" (12)

 1. Très jolies peintures

 2. Aripi de albatros said:

 3. Aripi de albatros said:

 4. Trist si sublim in acelasi timp.
  Din pacate pasiunea poate te ridica la cer dar te si arunca in cea mai intunecata crapatura…

  • A fost iubire pura, a făcut pasiune pentru el, iubind-o, doar, pe ea, celelalte au fost pasagere prin viata lui. Interesant destin, proveneau din medii diferite,ea din familie burgheza,catolica, el evreu frumos, geniu.
   „Dragostea e o fiară flămândă. Trăiește din atingeri, din declarații repetate, din ochiul care vede în ochiul altuia. Un strop de fericire trecătoare e mai greu de îndurat decât nimic? Forța sau slăbiciunea naște iubirea?Care este diferența dintre iubire și pasiune? Pasiune pura, Lena Anderson
   O lacrima poate fi abisul iubiri.

 5. Tulburătoare poveste! Poate peste puterea multora de înţelegere…

  • Adevarat, Potecuță. Putini sunt cei care întâlnesc marea iubire, sincera, adevărată, pentru care și-ar da viata. Ea a fost o victima.

 6. A republicat asta pe Rodica.

 7. Iosif Strasbourg said:

  Doar doua jumatati pereche pot ajunge la intensitatea dragostei neconditionate,sacrificatoare fara prejudecati restul sunt iubiri relative, conditionate, efemere, de scurta durata, imprevizibile si dureroase…
  O seara sublima, draga Ane !

 8. so beautiful a mixture, of words, art, and music and feeling

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: