O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

pictor român

Arta românească autentică și valoroasă, pentru inima si suflet.

Ignat Bednarik 1882-1963 

Ignat Bednarik a participat activ la viața artistică românească din anii 1913-1933, revenindu-i un rol de prim plan ca acuarelist și desenator/…/ Ca simbolist, cu inerente înclinații romantice, Ignat Bednarik a participat la frământările umane, comentând cu emoție sensul vieții, cunoașterea, ambiția, moartea, iar ca observator critic și cetățean conștiincios și pasionat a luat atitudine față de actualitățile sociale, elaborând, – pentru a omagia sau pentru a stigmatiza idei și fapte- metafore cu structuri tinzând spre static, spre permanență monumentală, într-un limbaj formal fluent, convenabil acuarelei.

 Ca și în operele lui Octav Băncilă, expuse în anii aceea, se simțea dragostea artistului pentru oamenii din popor și revolta împotriva exploatatorilor”. „Anii refugiului în Moldova 1916 -1918 au dus la accentuarea combativității artistului, Bednarik înfățișând într-o serie de desene expresive, executate în peniță sau creion, drame ale războiului imperialist. Ca și Tonitza care ne-a lăsat cele mai zguduitoare imagini ale suferințelor din timpul primului război mondial, folosind, alături de descrierea directă, procedeele satirei – Bednarik a creat atunci scene cu victime ale foametei și tifosului exantematic, cu invalizi ajunși în revoltătoarea situație de a vinde pe stăzile Iașilor mărgele (…) și prin contrast, aspecte din viața profitorilor războiului”. Petru Comarnesc (Wikipedia)

Credința si Iubire. 

ignat begnarik 11ignat begnarik 7ignat begnarik 1ignat begnarik 4ignat begnarik 5ignat begnarik 6ignat begnarik 2

bednarik-ignat-1882-1963-roman-idyll-at-the-stile-3567205

ignat begnarik 8ignat begnarik 9ignat begnarik 10ignat begnarik 13ignat begnarik 14ignat begnarik

Lumea e guvernata de ideii false, de „frumos,bine si adevăr”.

Comments on: "pictor român" (13)

 1. Un stil artistic plenar, acuarela sa este luminoasă, minunată. Mă bucur că ni l-ai descoperit în felul acesta acompaniat pe notele muzicale de baladă ale neprețuitului nostru Ciprian Porumbescu. O săptămână minunată, Ane !

  • Mi-a plăcut finețea cu care a combinat artistul culorile – conferă picturii simplitate, armonie, creativitate spirituala si romantica.
   Mulțumesc mult pentru apreciere si gândul frumos, Georgeta!
   O seara frumoasa frumoasa!

 2. Sunt atât de frumoase, încât le-aş vrea pe toate (sigur, nu în original) prin casă. Au culori calde, m-ar învălui în fiecare zi.

  • Da, culorile si finețea lor precum si autenticitatea picturilor, inspirate din viata reala, a momentului. Ma bucur ca te-au incantat, si pe mine. Ce frumos ar fi sa le admiram avându-le prin casa. 🙂
   Seara cu mult frumos, Potecuta!

 3. Supeeerbe! Vine perfect si adaugirea de coloana sonora. Parca le savurezi altfel, pe muzica lui Porumbescu. 🙂

 4. Mă îndrăgostesc de artă din ce în ce mai mult când trec pragul tău, ane!
  Îmi place în mod special tehnica delicată a pictorului. Toate personajele surprinse în tablouri sunt fine, suple, vii. Cum au spus și alții înainte – calde.
  Și parcă iar dau de toamnă oriunde alerg cu ochii, căci paleta de culori folosită parcă tot acolo mă duce sufletește.😊

 5. Les tableaux sont d’une grande beauté…Bonne journée

 6. Un pictor aparte, cu o perspectivă deosebită ce ne atrage într-un fel blând și călduros. Excepțională expoziția pe care ne-ai oferit-o astăzi, Ane!
  O zi pe măsură! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: