O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

arta educației

Eternitatea nu e altceva decât murmurul indiferent al tăcerii, golul prin care alergăm, pe care îl întrerupem o clipă cu fuga noastră, dar în momentul în care ne-am prăbuşit se reia… Octavian Paler, Viața pe un peron.

Educația în scoală – secolul XVIII.  (Artistul Albert Anker)

Pedeapsa cu bastoane la școală”Ghiozdanul holografic”  1838

scoolll_098

”bile lol” cu care se jucau copiii 🙂

219414058

shkola-0012Odată un profesor a intrat în sala de clasă și a cerut elevilor să se pregătească pentru o sarcină foarte dificilă. Elevii așteptau cu nerăbdare.

Când au primit foile pentru scris, au fost foarte surprinși pentru că nu era nimic pe ele. Profesorul, văzând uimirea, a cerut să întoarcă foile și să descrie cât mai multe detalii mai multe decât văd. Și ce era acolo? Semnul egal = ! Și asta e tot. 

Artistul Albert Anker
La sfârșitul orei profesorul a strâns toate răspunsurile și a început să le citească cu voce tare. Toți cei prezenți, fără excepție, au încercat să spună cât mai mult posibil despre semnul egal,punctul negru,pe care la văzut – dimensiunea, culoarea, cum se află pe foaie, deasupra, dedesubt sau în mijloc, cum arată. Cineva a spus, o fată frumoasă în contururi negre.

În cele din urmă, când toate răspunsurile au fost citite, profesorul a spus, îndreptându-se către studenți.

„N-am de gând să evaluez viziunea fiecăruia dintre voi despre negru. Vroiam doar să aflu dacă cineva de pe această foaie vede ceva în afară de negru.

Nu a fost nimeni. Nici unul dintre voi nu a scris despre partea albă a hârtiei. V-ați concentrat pe punctul negru – și același lucru se întâmplă în viața noastră. Avem posibilitatea să ne bucurăm de toată bucuria vieții, dar întotdeauna ne concentrăm pe punctele întunecate„ Tradusă de pe Google.

Viața noastră este un dar făcut pentru noi cu dragoste și bunătate pentru a avea întotdeauna motive să ne bucurăm – natura se trezește în fiecare zi, familia, iubita, prietenii noștri din jur, munca care ne oferă mijloace de trai și multe altele … Cu toate acestea, ne concentrăm doar pe punctele întunecate – problemele de sănătate care ne îngrijorează, lipsa banilor, relațiile dificile, și altele asemănătoare .

Morala: petele întunecate sunt atât de mici în comparație cu restul lucrurilor pe care le avem în viață – iubire,respect, muncă,libertate,…


[…A urmărit aseară o lume întragă,celebra catedrală Notre – Dame, în limba romănă ”Catedrala Doamna Nostră” în flăcări 🖤 imagini de necrezut. Am fost la Paris, am vizitat celebra operă de artă în stil gotic, monument istoric – Notre Dame*… ] 

Am ținut să punctez pe blog, pentru eternitate!? 

  

Comments on: "arta educației" (10)

 1. De-abia acum am ocazia să văd cum arată o „bilă lol” de care a amintit și Potecuța. 🙂
  Un incendiu care întristează toată lumea, la o catedrală ce ar trebui să fie eternă. 😦

 2. Mă bucur că te-a inspirat păţania mea şi ne-ai adus aceste imagini deosebite! Copilăria e plină de farmec, indiferent de epocă sau de jocurile cu care se joacă cei mici.
  Povestioara e plină de tâlc şi e tare frumoasă!
  Zi bună, Ane!

  • Postarea mea era sub formă de ciornă. Am postat-o facănd o antiteză. Din postarea ta,
   ”Diferențe-ntre generații” m-am folosit de ”bile lol” și ”Ghiozdanul holografic” modernități!
   Înclind să cred, că e mult mai bine pentru copiii de astazi. Elevii în trecut erau supuși la pedepse aspre, după cum se poate observa din imagini.
   Lumea a evoluat și continuă să evolueze rezultatul – omul modern.
   Multumesc tare mult, Potecuță !
   O zi de primăvara minunată!

   • Da, la alea mă refeream şi eu şi îţi spuneam că mă bucur că ne-ai arătat alternativele din trecut. Sper că nu am supărat cu ceva! 🙄
    Au fost vremuri grele, cu multe lipsuri. Sigur că e mult mai bine acum şi copiilor de azi le e mai uşor şi mai bine din toate punctele de vedere, prin comparaţie. Totuşi, atunci, fără să aibă aceste alternative, nu simţeau lipsurile. Aşa cum nici noi nu am simţit lipsa telefoanelor sau a calculatoarelor. Azi, un copil fără tabletă se poate simţi inferior şi suferă. Cam asta am vrut să zic.
    Mulţumesc, Ane. Zi frumoasă îţi doresc şi eu!

    • Nu există motive de supărare. 😲 Am vrut să specific în comentariu antiteza!
     Copiii de astăzi sunt inteligenți,cei mici uimesc,posibilitati multiple de informare, parinții, bunicii care se ocupă de ei (… mie imi spunea bunica, ”aruncă cartea că o să te strici de cap de atăta învățat” 😊 ) Pleacă de mici in străinătate, orizonturi deschise. Cei cu posibilități materiale.
     Mă bucur că mă citești.
     Seară superbă,Potecută!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: