O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

bio robotica

Nu sunt amatoare de filme SF. Dar, unele chiar mi-au plăcut. Aș spune că ele, pleacă de la o idee, pe care o emit oamenii de știință, cercetarea fundamental științifică.

Yuval Noah Harari, istoricul, filosoful autorul cu cel mai mare succes la vânzări de carte în lume, a acordat un interviu, în exclusivitate, Televiziunii Române. Realizatorul interviului, Cãtãlin Ștefãnescu ne-a invitat să-l urmărim duminică, 9 iunie, de la ora 23.00, la Garantat 100%, de la TVR 1 Poate l-ați urmărit și voi. Este un istoric israelian, profesor titular la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. Oameni bogați și inteligenți, israelieni. 

A scris Sapiens, Homo Deus, 21 de lecții pentru secolul XXI sunt volume traduse în zeci de limbi, publicate în întreaga lume și parcurse de milioane de cititori. Invitatul lui Cãtãlin Ștefãnescu, profesorul Harari, ne poartă într-o călătorie palpitantă prin temele care frământ omenirea la această oră și vorbește la Garantat 100%, despre felul în care vede viitorul lumii în care trăim, despre meserii care dispar, despre înlocuirea oamenilor cu mașini, prelungirea duratei de viața a ființei umane, relația între națiuni și guverne, ascensiunea populismului, schimbările de sistem și revoluția tehnologică.

„Invitatul nostru vorbește despre presiunea imensă pusă de obsesia „schimbării”, a „reinventării”, a „adecvării la vremurile pe care le trăim”, presiune care se exercită asupra psihicului fiecăruia dintre noi. 

Into-o seară am deschis întâmplător televizorul pe TVR , era târziu, rula un film care mi-sa părut interesant. Am dedus din film, care era pe terminate, ideea, că oamenii de știință au construit un bio-robot înzestrat cu inteligență artificială și capacitatea de a interacționa cu oamenii, bio robotul creat, era o fată tânără. 

Cel care a creat acel bio-robot părea foarte uimit de creația lui, interacționa cu ea.  Numai că bio-robotul nu a știut să distingă binele de rău, prin urmare a omorât doi oameni, la întrebarea de ce ai făcut asta, nu a știu să-i răspundă… . Știința și imaginația este fructul cel mai mare al curiozității.

Invitatul lui Cătãlin Ștefănescu,  Yuval Noah Harari a vorbit pe larg despre bio-robotica ca un fenomen ce se va extinde în toate domeniile de activitate. Adică, bio-robotului va fi mai inteligent decât omul, am înțeles. Roboți la volan pentru reducerea accidentelor,roboti la supermarketuri,prin urmare o sa vorbim cu roboții. Ar fi culmea să fie înzestrați cu sentimente, ce viață…  robotizată… Poate că vor rămân pe Planeta Albastră puțini oameni, cei care-și pot ”cumpăra” viață, si mulți bio-roboți sau cu se vor numi, câtă vreme nu consumă, pot înlocui omul cu succes, nu mor. O să fie raiul bio-roboților, pe Pământ! Noi, poate ne vom continua viața după moarte, pe altă planetă, unde ne așteaptă raiul?!

  Yuval Noah Harari a mai afirmat că oamenii care au bani își vor putea prelungi viața, cei care dispun de sume mari de bani. Ceea ce ar fi o nedreptate.

Mi-am amintit de filmul „In time” film științifico fantastic a cărui acțiune se petrece în viitor. Modificarea genetica a permis omenirii sa se oprească din îmbătrânire de la 25 de ani . Aveau pe mană un ceas setat să mai traiască încă un an, oameni trebuiau lucreze sa cumpere timp sau mureau.Timpul devenise monedă de schimb. În filme totul e posibil.

Concluzia mea este, că oricâți bio-roboți se vor construi în viitor, nici unul nu va avea SUFLET, sufletul face diferența.

Lumea se învârte în jurul banilor ! Prețuiește clipa!

 

 

Comments on: "bio robotica" (8)

 1. În urmă cu vreo patru decenii se spunea că niciun program de șah nu va fi vreodată în stare să-l bată pe campionul mondial. Dar s-a întâmplat după circa 20 de ani. Imprevizibilă și nemărginită e imaginația omului.
  O zi cu adieri plăcute, Ane!

  • Eu asa cred, ca aproape totul e posibil.
   În mare măsură viața umană este influențată de tehnologii sofisticate. Va trebui să ținem pasul cu tehnologia, altfel, nu ne vom descurca prin viață.
   Să fim sănătoși la trup și minte.
   Zi cu soare în suflet, Petru! 🌞

 2. Şi eu cred că totul va evolua extrem de mult şi multe activităţi vor fi făcute exclusiv de roboţi. Dar, aşa cum ai scris, sufletul va lipsi cu desăvârşire.

  • Roboți vor înlocui omul, în totalitate.
   Dar, vor fi doar, roboți cu inteligență artificial creată, limitată. Sper să nu meargă si la cursuri. 😒
   Să ai o zi de vară plăcută, Potecuță!

 3. Ieri S.F., azi cotidian… Și tot așa. Azi S.F., mâine…cotidian.

 4. Yuval Noah Harari un autor minunat, iar „In time”, intr-un mod nuanțat, comunica un adevăr : pretiozitatea timpului e deasupra pretiozitatii banilor.
  Un articol care mi-a plăcut foarte tare.
  O zi frumoasă! 💐

  • Adevăr și provocare, m-am jucat puțin cu vorbele.☺
   Mă bucur că ți-a plăcut!🌼

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: