O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

mândria

Ideea mi-a venit de la blogul ”oază pentru fluturi”, care a spus: că este ”prea mândra, dar lucrează la aceasta” nu știu dacă am reprodus exact. Eu i-am răspuns, ”Nu cred că e păcat să fi mândru de tine. E mai bine decât umil”. M-am gândit să revin pe pagina ei, era o curiozitate pentru mine, am citit câteva postări, mi-au plăcut mult, pentru că subiectele abordate au o sensibilitate aparte. Am observat că sunt două titluri de carte.  Atunci mi-am zis” da, are de ce să fie mândra, de EA!” La care se adaugă postările de pe blog. A recunoaște cât valorezi e o mândrie meritată. 

 ”Oriunde e geniu, acolo-i şi mândrie…” Să ai mândria cuvenită meritelor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este xudozhnik_qiang-huang_21-e1575904403997.jpg

Fiecare carte are un suflet, sufletul persoanei care l-a scris și al celor care l-au citit.                                         Cele două cărți.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 009.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este dscf0030.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 0_f3dfd_f26018cc_orig1.png

Pe scena iubirii, jocul orgoliilor e jocul pasiunilor, dacă e motivat menține pasiunea, întreține relația fără sa-și consume din strălucire. Să nu uităm de rațiune, e singura care are valoare intrinsecă. Când unul dăruiește profund, arzând și caută să întrețină focul,primind indiferență de la celălalt sau umilință, acea relație nu există. 

„Aş putea întreba de ce mi-ai spus că mă placi în ciuda rațiunii tale? “Mândrie și Prejudecată

”Uneori ne simțim mai îndatorați cuiva care ne-a făcut daruri neînsemnate din tot sufletul, care a dăruit puţin, dar cu plăcere, care a uitat de sărăcia sa privind-o pe a mea, care nu a avut atât voinţa de a ajuta, cât dorinţa de a o face, care a socotit că primeşte o binefacere atunci când o dăruieşte.” Seneca  

Cât de mult seamănă trăirile lor cu ale noastre deși au trecut 2000 de ani.

 

Comments on: "mândria" (19)

 1. Ane, câte dreptate ai! Şi cât de puţini sunt cei care ştiu cât valorează…
  Oaza e un suflet tare sensibil, o citesc şi eu cu darg.

  • O citesc de puțină vreme,dar am simțit că e un suflet sensibil. Viața nu e dreaptă, am mai spus asta.
   Seară frumoasă,Potecuță!

 2. Ioan M. said:

  A republicat asta pe Cronopedia.

 3. Bună seara, Ane! Câtă dreptate au cuvintele tale alese cu sufletul!
  Da, am întâlnit și eu oameni minunați în acest virtual unde totul e posibil, pe care-i citesc cu multă plăcere și-i apreciez pentru tot ce ne poate dărui.
  Referitor la mândrie, îi apreciez și eu pe cei care sunt mândri de realizările lor, mai ales dacă ele dăruiesc frumusețea și îţi poate elibera puterea, curajul şi bunătatea, ba chiar şi înţelepciunea pe care nu ştiai că o posezi, dar nu suport aroganța, mândria acaparatoare, egoistă care nu se bazează pe nimic. Din păcate cei mai mulți sunt cei din urmă.
  Mi-a plăcut postarea ta plină de înțelepciune sufletească! Mulțumim!
  O seară plină cu magia iubirii!

  • Nu suntem făcuți din același aluat prin urmare ne manifestăm diferit. În lumea asta plină de oamenii orgolioși e plină și de oameni nefericiți. Sufletul este cel care suferă cel mai mult. Deseori, nu iertăm celor care ne-au greșit, e nevoie de compromis din când în când, dar orgoliul de multe ori nu ne lasă.
   Să ai o zi cu bucurie sufletească, Aurelia!
   Nu sunt îngândurată! 🙂

 4. Mândria, atunci când se transformă într-un orgoliu nemăsurat, eu nu o mai percep ca pe ceva benefic. Cei ce nu ştiu să gasească (sau măcar să caute) echilibrul sunt departe de a fi oamenii pe care să-i admir.

  • Nici eu nu-i admir, pe cei care își manifestă orgoliul nemăsurat. Orgoliul nemăsurat însoțit de prostie și ignoranță poate duce la autodistrugere.
   Toți avem mândrie și e normal, toate realizările pe plan profesional sau personal te fac mândru.
   Să ai satisfacții în tot ce faci,Albert!

 5. Mă bucur că ai scos în evidență încă un om minunat, iar „Oazapentrufluturi” este un astfel de suflet sensibil și efervescent totodată. Sper să o citim încă mulți ani, cu aceeași prețuire!

 6. Asta am simțit să fac. Nu-i cunosc temperamentul, sper să nu -i fi provocat disconfort.
  Mulțumesc pentru că ești în asentimentul meu.
  O zi de iarnă frumoasă, cu zăpadă! 🙂

 7. Mă bucur că a ajuns „fluturașul” aici, unde-i grădina frumosului. Am remarcat că este un suflet deosebit și delicat, un fel de ghiocel și îi apreciez la rândul meu postările. În ce privește mândria… E greu când ești sensibil din structura ta interioară. Dar ai nevoie întotdeauna de un dram, acela care te face să ții fruntea sus și să cutezi. Mai mult când e, devine infatuare și nu mai place nimănui. Echilibru, cum zicea și Albert. Falsa modestie mă oripilează, înfumurarea mă îngrozește… Cel mai mult iubesc smerenia, care nu e nici pe departe umilință. „Lucrez la asta”, cum ar spune fluturașul…

 8. Îți mulțumesc mult pentru comentariu! Mi-ai provocat emoție…
  A fi mândru de tine, în sinea ta, pentru ceea ce ai dobândit prin efort fizic sau intelectual, accept. Orgoliul creativ oricare ar fi, din punct de vedere moral, este justificat. Pentru oamenii care-mi oferă bucurie, plăcere, frumusețe,… prin ceea ce crează, eu am o oarecare toleranță. ”Inteligența de a fi modest servește pentru a nu fi ridicol”. Am toleranță 0 pentru infatuați, manifestarea orgoliului prin umilire, prostia ridicată la rang de virtute mă enervează la culme!
  Omenirea este în derivă.

 9. Magda Magdi said:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: