O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

„ Nu puteam să mă plimb, dar am iubit femeile” … a spus Auguste Renoir

Cei mai reprezentativi pictori impresioniști: Auguste Renoir, Claude Monet, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Paul Cezanee. Despre ei am scris pe blog.

Da, este a patra postare, sper ultima despre renumitul pictor Auguste Renoir și arta sa. Am citit de curând despre viața lui Renoir, și am înserat câteva idei.

Povestea de dragoste a lui Auguste Renoir (1841-1919) și Alina Sharigo (1859-1915)

Pictorul, Auguste Renoir a reprezentat figura umană şi bucuria vieții, credea că femeile aduc frumusețe și bucurie pe lume, aceste două fenomene sunt cele mai importante în artă: „Pentru mine, o imagine … ar trebui să fie întotdeauna plăcută, veselă și frumoasă, da – frumoasă! 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1-dance-in-the-city-pierre-auguste-renoir-2.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 99980532_na_terrase.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 99980484_pierreauguste_renoir__18411919__gabrielle_wearing_jewelry__1910.jpg

„Un sân este rotund, este cald. Dacă Dumnezeu nu ar fi creat pieptul femeii, nu ştiu dacă aş fi devenit pictor.”
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1907.jpg

Renir a invitat-o ​​pe Alina să pozeze. Ea a fost de acord. Și în curând era îndrăgostită de artist. … Și era gata să pozeze pentru totdeauna, doar pentru el.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este povestea-de-dragoste-a-lui-auguste-renoir-1841-1919-c899i-alina-sharigo-1859-1915.jpg

Dintre toți reprezentanții boemiei, dintr-un anumit motiv, artiștii sunt cei mai susceptibili să fie fericiți în căsătorie. Și când există o excepție de la această regulă nescrisă, pare atât de uimitoare : de ce?  De ce n-a abandonat-o pe Alina, prudenta țărancă, prudentul Auguste, și de ce Renoir, cu sentimentul său de frumusețe ridicat, nu s-a răcit niciodată. Probabil pentru că s-au iubit.

Dar gândurile de a scăpa de această obsesie, înainte de a fi prea târziu. A fost prea tărziu, ea a rămas gravidă.

Pentru a o uita pe Alina, Renoir a plecat într-o călătorie planificată de mult timp: Algeria, Italia, Spania, la cele mai cunoscute muzee … Dar cu cât era mai îndepărtat de amanta blondă, cu atât mai mult tânjea după ea. Aflându-se pe Insula Capri, el a pictat unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale: The Blonde Bather. Era un portret al Alinei.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 99980527_molodaya_devushka_s_romashkami_1889.jpg

El nu a încetat să-i admire ochii în formă de migdale, care, după părerea lui, „vorbeau mult despre mintea ei foarte echilibrată,„ mersul ei ușor – „ea se așezat pe iarbă fără să o rupă” – vivacitatea și veselia ei aduse, potrivit lui Renoir, din „câmpuri native acoperite de un ușor vânt de est”, grația ei și cum a știut să-și pună o buclă în păr ondulat.

 Auguste și-a înșelat soția? Au fost multe bârfe. Da, avea muze noi. S-a îndrăgostit chiar … Dar toate aceste lucruri carnale și dragostea romantică nu i-au amenințat poziția madamei Renoir: ea era mama copiilor săi și amanta casei sale.

Ea a avut grijă de el când era bolnav, iar Auguste era bolnav deseori: a prins constant răceală. 

Alina era îngăduitoare și răbdătoare cu trădările sale, crezând că artiștii nu aveau altă cale. Iar Renoir a răsplătit-o cu respect și dragoste sinceră, spirituală

În 1897, Auguste Renoir a căzut într-o zi ploioasă de pe bicicletă și i-a rupt brațul drept. Fractura a fost dificilă.

Renoir era sortit imobilității. Boala a progresat foarte repede … În curând, Renoir nu se putea deplasa prin casă doar într-un scaun cu rotile. Cu toate acestea, a continuat să picteze. Soții Renoir s-au mutat la moșie, înconjurat de o grădină cu măslini vechi de cinci sute de ani, bucurându-se de viată.

Henri Matisse: „Auguste, de ce nu lăsați pictura, suferiți atât de mult?” – la care Renoir, a răspuns: „Durerea trece, frumusețea rămâne …”

Alina amanta și mama copiilor lui, a murit la 27 iunie 1915. Înainte de a-și da ultima suflare, Auguste într-un scaun cu rotile a fost dus, să-și ia rămas bun de la ea, a privit-o, apoi a plecat la atelier, unde Auguste a plâns și a desenat trandafiri, triumful artei asupra morții. Nici când a fost informat că Alina a murit, nu și-a întrerupt munca. A pictat flori!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este pierre-auguste-renoir-1841-1919..jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este pierre-auguste-renoir-1841-1919.-3.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este vazc483-de-flori.pierre-auguste-renoir.jpg

Toată lumea se aștepta ca moartea soției sale să-l ucidă pe Auguste, crezând că fără Alina pur și simplu s-ar ofili. Toți greșeau … Renoir era prea iubit de viață și de pictură. Au existat întotdeauna și alte femei în viața lui, chiar și atunci când a fost aproape complet paralizat … André Madeleine (Catherine) Hesling a devenit ultima sa iubire.

Poate, iubirea reală este venerația vieții. Ea nu moare niciodată în sufletul omului. Îl însoțește până dincolo de mormânt.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 99980484_pierreauguste_renoir__18411919__gabrielle_wearing_jewelry__1910.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este femeie-cu-colier-1910.jpg

Comments on: "Auguste Renoir (1841-1919) 4" (2)

  1. Sânul femeii reprezintă pentru mine perfecțiunea universului și geneza ființelor. Prin urmare, nu poate nimeni să-i reziste atracției. Săru-mâna cu plecăciunea de rigoare, Ane!

    • Mă bucură mult cuvintele tale de apreciere, la adresa femeii plină de dragoste, umană.
      Mulțumesc pentru aprecieri, Petru!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: