O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Șase minute de citit reduce stresul cu 60%.

 Sumerienii au numit lectura „casa memoriei”; Egiptenii, „locul de îngrijire a sufletului”; Tibetani, „ocean de bijuterii.”

Cine sunt eu în ochii atâtor oameni? Un tip, excentric sau neplăcut, care nu are și nu va avea niciodată o poziție în societate. Pe scurt – cel mai rău dintre cele mai rele. Ei bine, dar chiar dacă este absolut adevărat, vreau să arate într-o zi cu ajutorul lucrărilor mele ceea ce se întâmplă în sufletul unui astfel de insignifiant, excentric. Acesta este scopul meu, și nu se bazează pe resentimente, ci pe dragoste, indiferent de ce natură, nu pasiune, dar seninătate. Și, deși eu însumi sunt de multe ori în nevoit, să mai rămân în pace, armonie pură și muzică.
Este imposibil să fii la pol și la ecuator în același timp. Trebuie să-mi aleg propria direcție, și pentru mine va fi cel mai probabil culoare.

Este posibil să se descrie dragostea a două persoane cu ajutorul unei uniuni de două culori complementare, amestecarea lor și oscilațiile lor opuse, misterioase de nuanțe apropiate. Puteți vedea un om, fără îndoială înțelept, educat și filosofic. Cu ce își petrece timpul? Studiază un singur fir de iarbă. Dar acest fir de iarbă îl ajută să deseneze orice plantă, apoi anotimpuri, țară, animale, și apoi oameni. Așa merge viața lui, pentru că e prea scurtă, nu ai timp să faci totul.

Vreau să pictez imagini pe care le vor iubi oamenii. În fiecare figură, în fiecare peisaj, vreau să exprim nu melancolia sentimentală, ci durerea reală.

O profesie este ceea cu care ai venit pe lume pentru. Ceva plină de atâta pasiune și putere încât devine o chemare spirituală.

Există lucruri pe care le simțim ca ceva bun și corect, deși în lumina rece a rațiunii și a calculului rămân multe de neînțeles și întuneric. Și în ciuda faptului că societatea în care trăim consideră unele acțiuni prost gândite sau nesăbuite, ce putem face dacă într-o zi suntem treziți de forțele ascunse ale simpatiei și iubirii? S-ar putea să nu fim capabili să ne certăm cu bunul simț și să acționăm impulsiv? Alți oameni ard în mod deliberat nervi sensibili, în special pe cei care sunt numiți conștiință. Îmi pare rău pentru astfel de oameni.

Chiar vreau să desenez un cer înstelat. De multe ori mi se pare că noaptea este pictat mult mai bogată decât ziua, are toate aceste nuanțe profunde de violet, albastru și verde. Dacă te uiți atent, poți observa că unele stele sunt lamaie-galben, altele – roz sau verde, albastru sau culoarea nu-uita-ma. Nu voi insista pe acest subiect pentru o lungă perioadă de timp, dar este evident că pentru a descrie cerul înstelat nu este suficient doar pentru a împrăștia puncte mici albe pe un fundal negru-albastru.

 Călătoresc prin viață fără busolă. Vincent Van Gogh

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este vincent_van_gogh_starry_night_over_the_rhone__64560.1409541536.1280.1280.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este podul-peste-sena.jpg
Vincent Van Gogh, Podul de peste Sena
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este van_gogh_vase_with_poppies.jpg
Vincent van Gogh, vază cu maci
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este edouard-manet-23-ianuarie-1832-paris-30-aprilie-1883-paris-.jpg
Eduard Manet, pictor francez, impresionist


Comments on: "Călătoresc prin viață fără busolă, Vincent Van Gogh" (11)

 1. Încă o zi cu frumuseți și informații pentru care îți sunt recunoscător, Ane! Să-ți fie ziua senină! 🙂

 2. Dacă am citi numai rânduri la fel de frumoase şi interesante, am fi şi mai puţin stresaţi, şi mai fericiţi 🙂

  • … lumea, nu e atât de urâtă încât să nu găsești o mică strălucire, în ea!
   Mulțumesc, Potecuță!

   • Ooo, evident că nu e. Sunt de partea celor care o văd foarte bună şi frumoasă şi nimic nu mă va convinge că nu e aşa. Eu vorbeam de citit şi de acea afirmaţie de la începutul textului cu procentul 😉

    • Ooo, nici eu nu m-am gândit că nu o vezi frumoasă. Știu! Lumea e ca o galerie de artă. 🙂
     Searâ faină să ai, Potecuță!

 3. A republicat asta pe Cronopedia.

 4. Iosif Greblea said:

  Când ai pornit pe Calea, Adevarului si Viaţa,
  Mergând pe urmele lasate de Hristos Iisus,
  Orice capcane sau dureri îti vor apare-n faţa,
  Cu-ncredere, speranta vei merge tot în sus…

  O calatorie frumoasa, armonioasa, luminoasa, cu bucurie si pace prin Viata, draga Ane !

 5. Multumesc!

 6. Frumoase picturi de Van Gogh ai ales, superbe și da ai dreptate cu ”Călătoresc prin viață fără busolă. Vincent Van Gogh” căci tot undeva spune el: ”Conștiința este busola omului”. Minunat articol. O zi de toamnă cât mai plăcută, plină de culoare și arome!

  • ”Conștiința este busola omului” ce frumos a spus, adevărat.
   „Gogh a fost un om înainte de a fi un pictor, înainte de a fi un geniu, o sinucidere, un nebun, o valoare”
   Mulțumesc, și mă bucur că ti-au plăcut articolul.
   Să ai și tu parte de de o toamnă bogată și frumoasă frumoasă, Georgeta!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: