Odorul meu… o, prea frumoasă fată,
Ca marmura de albă-i a ta față,
Îmi vine să alerg la tine ‘ndată
Ș’ astfel cum dormi să te cuprind în brață. M. Eminescu


În cadrul Expoziţiei Universale” de la Paris (1867), participă cu şapte lucrări, expune la Salonul parizian din 1868 tabloul “Tânără ţigancă”
Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838, în comuna Pitaru din judeţul Dâmbovita. A studiat la Academia de Belle Arte din Paris, a fost coleg cu marele pictor Auguste Renoir*
“După doi ani m-am întors acasă, ș-am început să fac singur iconițe. Era vară. Duminica mă duceam la obor. Îmi așterneam hainuța jos, îmi întindeam marfa pe ea și-mi așteptam mușterii, ca orice negustor. Treceau femei sărace, oameni de la țară, mă întrebau cine le-a zugrăvit, le spuneam că eu… și cumparau, bieții oameni, ziceau că-s icoane cu noroc, de la copil nevinovat. Doamne, cu ce bucurie am venit eu acasă dupa cea dintâi afacere a mea! Facusem vreo zece sorcoveți, și când i-am pus mamei în mână, s-a uitat la bani, apoi la mine, și m-a întrebat îngrijată de unde-s, că eu lucrasem pe ascuns icoanele. Când i-am spus, m-a sărutat, a dat să zica ceva, și s-a întors repede cu fața spre fereastră, că-i venea să plângă. Aceea a fost, poate, cea mai fericită zi din viața mea.“
*La doar 20 de ani, artistul a pictat, într-un stil inegalabil, biserica Mănăstirii Agapia.
„Toată noaptea visam numai îngeri şi scene religioase. Erau zile în care tot ce făceam, tot ce făcusem mi se părea trist, fără viaţă, fără armonie, şi atunci îmi venea să las toate baltă şi să plec în lume“
„Trei ani frumoşi în acest loc retras, al cărui nume înseamnă iubire. Toată întârzierea, toată vremea asta de aşteptare, petrecută în ruga cea mai curată a muncii, s-ar zice că e un noviciat — o pregătire a sufletului pentru a putea intra în tainele artei“, spunea Vlahuţă.
Seara, când isprăveam de lucru, mă întâlneam în grădina bisericii cu Mariuca popii. Era vară, linişte, frumos ca în vis. Şi ne primblam alături, ţiindu-ne de mână, şi nu ne spuneam nimic. Da’ eram aşa de fericiţi, cum numai la vârsta aceea poţi fi. Când ne despărţeam, ne strângeam de mână, ne şopteam încetişor: “Noapte bună”, şi ne dam întâlnire pe a doua zi, tot la ceasul şi în locul acela… Ea era pentru mine tot ce făcuse Dumnezeu mai frumos pe lume. Şi nici nu mai puteam gândi altceva.
Și-n versul meu ce va trăi
Infamă apăre – vei,
Cum n’ a fost alta, nici va fi
În neamu ‘ntreg al Evei. M, Eminescu

“Bravo, mă băiete, să trăieşti! E cel mai frumos înger pe care l-ai făcut tu. Leită Mariuca popii, da’ parcă-i şi mai frumoasă aici.” Fără să vreau, făcusem chipul de care tot sufletul meu era plin…”
Când amândoi vom fi pământ,
Căci el pe toți ne-adună,
S’o stinge dor și jurământ,
Cu viețile ‘mpreună… M.Eminescu
„Natura-i frumoasă peste tot, dar parcă una e ţara mea” Nicolae Grigorescu


https://viataoperadearta.wordpress.com/2018/01/09/pictori-romani/

Comments on: "arte" (7)
Geniul creativ uman, s-a nascut dintotdeauna, din iubire de frumos si de noptile cu luna. Merci !
O seara si un Weekend minunat, binecuvântat, draga Ane !
Mulțumesc, Iosif!
Seara frumoasă!
Foarte frumoasă îmbinare între picturile lui Grigorescu și versurile lui Eminescu, completate cu momente biografice din viața marelui pictor. Mulțumim pentru acest buchet spiritual, Ane!
Cu mare plăcere, Weekend plăcut să ai,Petru!
Mi-a plăcut şi mie acest mix de culoare şi vers care mângâie suflete. Zi frumoasă, Ane!
Mă bucur ca ti-a plăcut sincretismul artei, postat de mine. Multumesc, Potecuță!
👏👏👏