O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Rafael Sanzio

Arta de calitate este o formă artistică valoroasă care rămâne mai departe spre posteritate. Ea poate influenţa şi modela caractere, are rolul de a educa omenirea spre frumos, sublim, spre adevăruri universale. Având o mare putere, se adresează imaginaţiei, inefabilului din noi. Din pacate,  arta modernă este în continuă degradare.., îi lipsesc reperele, comparaţiile, nu sunt inspiraţi de nimic. Tot mai rar vedem produse artistice autentice. Operele cele mai valoroase de care ne bucuram azi au fost create începând cu  – Renașterea  –  începe în Italia la finele secolului al XIV-lea, are loc înflorirea culturală şi artistică din Europa de apus şi centrală în secolele al XV-lea – XVI-lea datorită curentului de înnoire socială și culturală care a apărut în Europa occidentală la sfârșitul Evului Mediu „descoperirea lumii, descoperirea omului„, perioada unei extraordinare performante artistice . … s-a manifestat în toate domeniile culturii: literatura, filosofie, arta.  Indiferent dacă divinitatea este un fapt concret sau opinie abstractă, ea a generat artă autentică. Omul modern a început să nu mai fie evlavios considerându-se propriul lui stăpân, dar în vremurile grele, de criza – umanitatea se întoarce către divinitate.

„Când a dispărut acest artist nobil, arta s-a oprit în loc, ca și cum ar fi orbit”…

Rafael Sanzio împreună cu Michelangelo și Leonardo da Vinci , ei formează trinitatea tradițională a marilor maeștri din acea perioadă. Încă în timpul vieţii a fost considerat unul din cei mai mari artişti ai epocii.

Rafael Sanzio s-a născut în anul 1483-1520. A fost pictorul Renaşterii italiene , a creat portretul unei femei de o frumusețe de neegalat. Aceasta a fost femeia pe care Rafael a iubit-o până la sfârșitul zilelor sale. E vorba despre Donna Velata (femeie cu văl- 1516) Rafael moare subit, la numai 37 de ani.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 124354927_4972289119477923_817683903136953469_n.jpg

 După 6 ani, de la căsătorie, Raphael a murit, iar Margarita a mers la mănăstire și a rămas fidelă soțului ei până la sfârșitul zilelor.

Câteva picturi, Raffaello

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 40-rafaelo-3.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este coronation-of-the-virgin-1502e280933-pinacoteca-vaticana.jpg
Încoronarea Sfintei Maria
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este raffaello_-_spozalizio_-logodna-fecioarei.jpg
Logodna Sfintei Maria
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este georgesaint-george-and-the-dragon-muzeul-luvru.jpg
Sfântul Gheorghe și dragonul
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este rafael-scoala-din-atena.jpg
Scoala din Atena

Închei articolul cu pictorul renascentist, Sandro Botticelli.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este botticelli-primavera.jpg
Sandro Botticelli, pictor genial al renașterii, 1480, Primăvara
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este venus-si-marte-1485-1486.jpg
Venus și Marte, 1485-1486

Comments on: "Rafael Sanzio" (12)

 1. Iosif Greblea said:

  Toate domeniile religioase, filozofice, culturale, artistice, stiintifice, create de om de la începuturile existentei sale, pâna în zilele noastre, sunt expresii si manifestari sufletesti ideologice, spirituale, sentimentale, imaginare, reale, naturale, personale, de o mai mica sau mai mare valoare, unele devenind si ramânând geniale, atemporale, transmise generatiilor urmatoare, fiind si azi puncte cheie, repere pentru cercetatorii si iubitorii de AAAE, cu adevarat vii, sensibilizati de mesajele tainice, simbolice, profunde, care transced istoria evolutiei speciei umane, peste secole si/sau milenii, dincolo de spatiu-timp, în continua cautare a timpului pierdut, al originii si identitatii fiintei rational-sentimentale, paradoxale, omul, facut asemani chipului si asemanarii Marelui Arhitect al Universului, Dumnezeul Cel Viu si Atotputernic.
  Un sfârsit de saptamâna binecuvântat, cu bucurie pace în frumuseti sufletesti desavârsite învesmântat, draga Ane !

  • Încercăm să iscodim viitorul, care deseori ni se pare o imposibilitate, un vis…
   Weekend în condiții de siguranță, relaxat, Iosif!

   • Iosif Greblea said:

    Visele sunt o alta dimensiune (elevata) a realitatii perceptiei cognitive, chiar daca pentru majoritatea oamenilor sunt doar fenomene utopice, unii (putzini ce-i drept) le coboara din cer(N) pe pamânt, cu ajutorul tehnologiei Ultra(moderne) construindu-si lumi virtuale si holograme înselatoare care la sfârsitul vremurilor „Matrix” vor duce lumea la pierzare si neantizare, Isus Hristos fiind singura Cale, Adevar si Salvare.

 2. O imbratisare pentru portia de frumos, Ane! 🤗

 3. Astăzi, dorința de originalitate cu orice chip, îi face pe unii să creeze nonvalori, ba chiar absurdități. La tine găsim mereu frumuseți de cea mai bună calitate. Week-end minunat îți doresc, Ane! 🙂

  • Toţi căutăm ceva peste tot, în ceasurile de noapte, la lumina becului, fie gânduri, idei, idealuri şi cărări de urmat în viaţă…
   Mă bucură apreciereata. Mulțumesc mult!
   Să ai un sfârșit de săptămână agreabil, Petru!

 4. Rafael extraordinar! Scoala din Atena este, pur si simplu, uimitoare!

  • Este capodopera lui Rafael. Un imn închinat artei și rațiunii, ”Scoala din Atena”, Platon, Aristotel, Socrate și Epicur, Pitagora, Rafael,…

 5. O lecţie preţioasă şi o bucurie să le privesc! Mulţumim, Ane!

 6. A republicat asta pe Cronopedia.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: