O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

Fiodor Mihailovici Dostoievski este un scriitor de importanță mondială. Lumea artistică a lui F.M. Dostoievski este similară cu cosmosul: scriitorul a fost capabil să atingă o gamă largă de probleme istorice, sociale, filosofice în operele sale, precum și să arate profunzimile conștiinței umane.

L-a slujit pe Dumnezeu cu inima și stiloul său. Fiodor Mihailovici nu este doar un om, el este o planetă numită Dostoievski.

Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane, Crimă și pedeapsă, Idiotul, Frații Karamazov și Demonii. Dostoievski a reprezentat o influență principală pentru scriitori și gânditori ca Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Sigmund Freud, Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, Emil Cioran. Am citi cărțile cu mult timp în urmă, a fost un exercițiu al minții. (Demonii și Frații Kamarazov au impreună 2000 de pagini fiecare 1000 de pagini.)

Străini celebri – A. Einstein, F. Nietzsche, F. Kafka, Z. Freud, T. Dreiser, F. S. Fitzgerald – au citit cărțile lui Dostoievski. Analizând cu o profunzime extraordinară și forță starea psihologică a eroilor romanelor sale și au făcut evaluări entuziaste asupra dezvoltării gândirii filosofice în ansamblu .

Frumusețea, potrivit lui Dostoievski, „este o nevoie necesară a corpului uman, fără ea o persoană, poate, nu ar vrea să trăiască în lume”.

„că lumea va fi salvată prin «frumusețe»?” ”Domnilor”, a strigat el cu voce tare la toată lumea, „prințul spune că frumusețea va salva lumea!”

„O astfel de frumusețe este putere, cu atâta frumusețe poți întoarce lumea cu susul în jos!” portretul Nastasyei Filippovna, din romanul Idiotul.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 54229105776f414a98c2913b2decb632.jpg

Frumusețea nu este doar un lucru teribil, ci și un lucru misterios. Aici diavolul se luptă cu Dumnezeu, iar câmpul de luptă sunt inimile oamenilor”.

El a iubit, în primul rând, sufletul uman viu în toate și pretutindeni, și a crezut că toți suntem copii lui Dumnezeu, a crezut în puterea infinită a sufletului omenesc, triumfând asupra întregii violențe exterioare și asupra fiecărei căderi interne”

„Fiecare dintre noi este vinovat de toate și pentru toate lucrurile de pe pământ, fără îndoială. Această conștiință a acestui lucru este cununa căii fiecărui om de pe pământ.” 

Ortodoxia, spune Dostoievski este păzitorul adevărului lui Hristos, imaginea reală a lui Hristos, ascunsă în toate celelalte credințe și în toate celelalte națiuni”.

Sunteți aroganți, sunteți adesea mândri în mod nepotrivit și puteți ofensa insignifianța iubitoare de sine

Dostoievski artistul cunoștea adevăratul preț al căderii în captivitatea ideilor, himerelor și viselor. Dar adevăratul tânăr scriitor a căzut complet sub ispita lor. L-a costat scump.

Potrivit lui Dostoievski, el și camarazii lui au avut parte de „zece minute teribile, extrem de teribile de așteptare a morții”. Totul era real: preotul, veșmintele morții, legatul la ochi, ordinul de a ținti și…

Locuitorii din Petrashev, au fost atât de uimiți de ceea ce s-a întâmplat, încât unul dintre ei, chiar și-a pierdut mințile.

Două-trei minute mai târziu, ambele rânduri ar fi fost împușcate, iar apoi ar fi fost rândul nostru. Eram în rândul opt. Cum am vrut să trăiesc, Doamne, Dumnezeul meu! Cât de scumpă părea viața, cât de bună, de bună puteam să o fac! Mi-am amintit tot trecutul meu, nu destul de bun asa am vrut să experimenteze totul din nou și de a trăi o lungă, lungă perioadă de timp. Dintr-o dată, Camarazii mei au fost dezlegați de pe stâlpii, aduși înapoi si s-a citit noua sentință: Am fost condamnat la patru ani de munca silnică, cu privarea de „toate drepturile statului. Nu-mi amintesc o altă zi atât de fericită! M-am plimbat în jurul colegului și am cântat tot. Am fost atât de bucuros că mi-am primit înapoi viața care mi-a fost dată.

A crezut în puterea infinită a sufletului omenesc, triumfând asupra întregii violențe exterioare și asupra fiecărei căderi interne

Comments on: "Fiodor Mihailovici Dostoievski" (2)

 1. Iosif Greblea said:

  …Chiar daca azi stiinta neaga si respinge Adevarul,
  crezând în lucruri fizice, creatii materiale, moarte,
  prin arta si cultura veche s-a revelat deplin misterul,
  iar Dumnezeu va face în curând poporului dreptate.
  ……………………………………………………………..
  A fost odata si… etern EL Este,
  Un Geniu genial, nu doar poveste.
  Un mic neânsemnat copil necunoscut
  în staul între oi si mielusei nascut.

  El nu a scris poeme, proza ori literatura,
  Nici muzica ori teatru, cinema, pictura,
  Ci a-nvatat de mic ce-nseamna ascultare
  De Mama si de Tata, atent si cu rabdare…

  O duminica minunata si o saptamâna binecuvântata, draga Ane !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: