Wassily Kandinsky, despre estetica generală – câteva idei.
„Și când găsesc acele culori care „funcționează”, o simt imediat, ca și cum aș auzi muzică atât de frumoasă încât trebuie să mă opresc din orice altceva fac și să ascult” Wassily Kandinsk

Munca sa creatoare va trezi cu siguranță în observatori, care sunt capabili de un răspuns mai profund, emoții care nu pot fi definite în cuvinte. Sentimentul unui tablou poate intensifica starea sentimentală a observatorului și o poate purifica. A înțelege înseamnă a ridica spectatorul la nivelul artistului.

Cu ochii reci și spiritul indiferent spectatorul privește lucrarea. Sufletele flămânde pleacă la fel de flămânde cum au venit.
De unde direcționează sufletul artistului creativitatea sa activă?
Care este mesajul său?
Unele pânze sunt „frumoase”, altele, „splendide”. Omul care ar fi putut spune ceva celuilalt, nu a spus-o, iar cel care ar fi putut auzi, nu a auzit nimic, (frumosul echivalează cu binele). (Cuvântul „Talent” este folosit aici în sensul Evangheliei). Această condiție în artă se numește, „L’art pour l’art”.
*Acest coșmar al materialismului, care a transformat viața universului într-un joc rău, inutil, nu a trecut încă. Sufletul trezitor, în timp ce încearcă să se elibereze, este încă sub dominația sa. Doar o lumină slabă pâlpâie, ca o stea minusculă, în vastul întuneric care înconjoară. Ca prezent, sufletul nu-și recunoaște încă frica, că lumina ar putea fi un vis și întunericul care înconjoară, realitatea. Această îndoială și opresiune încă persistentă, prin filosofia materialistă, ne desparte sufletul de realitate.
Încearcă să iubești Sufletele. Le veți găsi din nou. V. Hugo


Comments on: "hrană pentru spirit" (2)
Binefăcătoare hrană pentru suflet, pentru a cărui îndestulare îți mulțumesc frumos, Ane! Duminică benefică și binecuvântată! 🙂
Cu drag, Petru!
O săptămână bună să ai!