O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

modernisme

Exemplu de viață trăită de persoane (femei), care nu au libertatea de a decide pentru ele. Mai cu seamă, atunci când depind de persoana cu care trăiesc, fie soț sau prieten.

Mai întâi va spune: trebuie să te îmbraci diferit. Apoi, va spune că trebuie să pierzi în greutate. Apoi – că trebuie să te miști mai viguros și să privești mai vesel! Mai optimist. Și să nu te plângi Trebuie să schimbi coafura. Să citești o carte de modă și filme pentru auto-dezvoltare.
Un soț ia spus soției sale, cu care a trăit timp de douăzeci și cinci de ani, ea într-un trening la modă, a mers cu el într-o excursie dificilă, cu un rucsac greu în spate, i-a zis: ești prea bătrână!

Toată viața a rupt sala de sport, ca sa slăbească, și-a aplatizat abdomenul și a făcut tunsori; cum i-a plăcut soțului ei. Și s-a uitat la filme care i-au plăcut lui. Și a citit cărțile pe care le-a recomandat el. Și în vacanță, au plutit de-a lungul râurilor și s-a târât prin munți. Seara în jurul focului, țânțari, frig, a cântat cântece la chitară. Soțului îi placea sa-și petreacă vacanta în acest fel. Soția lui a făcut totul așa cum i-a plăcut lui. După ani de zile, el s-a enervat că mergea prea încet cu rucsacul. „Și i-a zis: ești prea bătrână!„
Ea a răspuns: la cincizeci și cinci de ani nu merg nicăieri! Fac sport!

Timp de un sfert de secol, o persoană a făcut totul așa cum și-a dorit cealaltă persoană – de dragul păstrării căsătoriei. A fi iubită. Pentru a avea înțelegere!

În excursii soțul ei a mers mult înainte, cu pași mari și rapizi. Ea stătea pe rucsac și plângea – era foarte obosită, stătea așezată în pădure plângând. Fără nici un optimism. Pentru că nu a trăit așa cum și-a dorit: s-a înfometat, a transpirat în sălile de sport, s-a plimbat prin păduri și s-a târât prin munți în vacanță. Și ea si-a dorit ceva complet diferit: seri liniștite la mare, plăcinte, prăjituri, înghețată, uneori filme romantice, melodramatice, să poarte parul lung, să se așeze pe canapea ocazional cu o carte, să plece la teatru, operă, într-o rochie frumoasă …
Nu și-a trăit viața. A făcut cum îi plăcea soțului ei. Nu voia să-l piardă!

Si a abandonat-o în pădure – de ce se târăște atât de încet?

Ajunsă în tren; a aruncat rucsacul greu. S-a uitat prin geamul tulbure la pădurea mohorâtă, din care a ieșit miraculos…
A ieșit. Iar unii oameni nu. Este în zadar, totul! Pentru că atunci când nu mai poți, te lasă în pădure; 🙂„pentru ca suntem prea bătrâni si înceți pentru a căra un rucsac…„😮

Libertatea este cea mai scumpă avere a unui om!

Ea, ca o harpă, este cu mai multe coarde.
Vânturile lumii o chinuiau

Atingerea ta este ușoară,
ca din florile care zboară puf,

Imaginea ta ușoară este doar perfectă

Divina-ți frumusețe

Demnă de reflectat pentru totdeauna…

Comments on: "modernisme" (7)

 1. Trist! De multe ori, după ce schimbă persoana, pretinzând că e spre binele ei, spun că nu o mai recunosc, că nu mai e cea de care s-au îndrăgostit…

  • Trebuie să existe înțelegere, să respecți unele dorințe ale partenerului, dar să nu sacrifici persoana de lângă tine.
   Să nu o terorizezi!
   Apoi să renunți la ea!
   Zi frumoasă să ai, Potecuță!

 2. În căsnicie e, pe lângă dragostea care se atenuează, e nevoie de înțelepciune și curaj. Altfel riști să ajungi prizonier nefericit, indiferent că ești bărbat sau femeie.
  O zi blândă și binefăcătoare, Ane!

  • Trebuie să accepți că omenii nu rămân tineri , veșnic, dar pot fi înțelepți, iubitori, respectând persoana de lângă tine. Dacă nu, unul dintre ei trebuie să plece!
   Să ai vară frumoasă și inspirată, Petru!

 3. imaginarycoffee said:

  Cred că e vorba despre alegeri. Dacă alegem să fim preș, asta vom fi. Autovictimizarea vine abia atunci când obosești, când nu mai poți sau nu mai vrei. Cert este că nu trebuie să avem așteptări de la alții și cu atât mai puțin de la cei pentru care nu am fost decât niște vasali care „au făcut frumos”. Interesantă tema ta!

  • Da sunt de acord cu tine, dar întotdeauna sunt și excepții. Sunt multe cazuri tragice, victime. Poate, tehnologia modernă influențează mult relațiile dintre parteneri.
   Să ai o zi de vară excelentă!

 4. Ioan M. said:

  A republicat asta pe Cronopedia.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: