O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

J’aime Paris


Parisul este considerat cel mai romantic oraş din Europa. Unul dintre cele mai admirate oraşe din lume, cu cele mai remarcabile muzee din lume, dar şi cele mai sordide tuneluri subterane. La Paris cel mai bine este să te duci în luna mai… e cald, toţi pomii sunt verzi, tot oraşul zumzăie. (au fost 30 de grade) Ce trebuie să faci prin Paris? Păi, simplu, să te plimbi… exista străzi în afara circuitului turistic care te fac pur şi simplu să te simţi bine… trebuie să vizitezi şi atracţiile turistice. Să savurezi o cafea bună şi alte delicatesuri franţuzeşti. Metroul este rapid, vine des şi este destul de ieftin. Exista o varietate de pass-uri, dar gândiţi-vă înainte cât vreţi să mergeţi pe jos şi cât vreţi să “sobolaniti” prin complexul sistem subteran… Turnul Eiffel –– nu-l poţi rata este reper prin înălţimea lui impunătoare, la intrare sunt cozi enorme nonstop… Parisul e obligatoriu să-l vizitaţi şi ziua şi noaptea – sunt două spectacole incredibile şi extrem de diferite. Intraţi la Muzeul Luvru, găzduit de Palatul Luvru, este gigantic trebuie să alergi o jumătate de zi prin el. Lângă Luvru, se afla celebră, Jardin des Tuilleries. Cel mai faimos este Champs Elysees, unde se afla şi Arcul de Triumf. Piaţa poarta astăzi numele Charles de Gaulle Champs Elysees… Aici se găsesc marile branduri ale Franţei. Ajungi apoi în Place de la Concorde.. aici în timpul Revoluţiei franceze era instalata celebra ghilotina care a retezat capetele regelui Ludovic XVI, al soţiei sale, Maria Antoaneta, dar şi a revoluţionarilor Danton şi Robespierre.

Aproape de Sena se găseşte Catredala Notre Dame, rămâne celebra atât prin aspectul ei exterior cât şi interiorul ei. Iau fost dedicate, sute de filme şi mii de pictori au creat opere pe lângă aceste ziduri… Am făcut o mini croaziera pe Sena, însoţiţi de muzica frantuzeasa; majoritatea atracţiilor turistice sunt de-a lungul canalelor Senei.

. Quartier Latin, celebrul cartier boem al studenţimii de aproape 800 de ani. I se spune Quartier Latin pentru că limba de conversaţie între maeştrii şi învăţăcei era latină. Dacă tot vă aflaţi pe aici, puteţi vedea şi Sorbona, universitate fondată în 1253 de către confesorul sfântului rege Ludovic IX, Robert de Sorbon pentru 16 studenţi săraci în teologie. În zona Montmartre puteţi vizita celebra Sacre Coeur. Superba biserica, Sacre Coeur încoronează dealul cel mai înalt din nordul capitalei. Poţi admira pe treptele bisericii tineri cântând la chitară, de ce nu, tineri sărutându-se… La Defense cartierul nou cu un Arc De Triumf Stilizat… modern

Nu uitaţi de Palatul Versailles şi Les Jardins, splendoare, culori, aur.., se afla la 17 km de Paris (trenRER) Paltul a fost construit de Ludovic al XIV-lea în 1661. Marele Trianon şi proprietatea Mariei Antoaneta decorată în stil classic francez, aici se găseşte o colecţie impresionantă de tablouri.

Celebrul parc Disneyland, aflat la 32 km de Paris (tren RER) este un loc desprins parcă din basme. Trebuie să spun că am fost şi la Moulin Rouje.

Sacre Coeur
SONY DSC
Disneyland
SONY DSC

Disneyland

SONY DSC
Palatul Versailles 
Moulin Rouje
Moulin Rouje
Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Notre Dame

Notre – Dame

Comments on: "J’aime Paris" (15)

 1. …..moi aussi ! Va multumim pentru articol !

 2. la paris… am mai savurat si painea lunga… numita baghette…
  dar turnul a fost si ramane punctul culminant de atractie… (chiar daca l-am admirat in multe poze si filme… realitatea a intrecut orice asteptare…)

  • Da, bagheta sub forma de sandwich cu branza,(delicioasa lor branza)sunca,… Turnul Eiffel este o constructie faimoasa.

 3. Frumoase imaginile și descrierile tale, a locurilor care ți-au atras atenția cu istoria, ineditul și frumusețea lor, fapt care m-a făcut să mă bucur de câteva momente frumoase. Mulțumesc !

 4. Superbe imagini, splendida prezentare ! 🙂
  Din pacate, EU n-am vazut PARISUL ! 😦
  Am vizitat insa de mai multe ori ROMA,
  am fost pe urmele lui Badea Cartan,
  am vazut Columna
  si m-am inchinat la VATICAN !!! 🙂 🙂 🙂
  Felicitari pentru postare, Ane !
  Cu admiratie,
  Aliosa.

 5. Mie mi-a placut tare mult si fata moderna a Parisului…de exemplu Centrul Pompidou si cartierul La Defense. Dar si plimbarea prin Gradinile Luxembourg…sau Parisul vazut spre inserat din Tour Eiffel. Parisul ramane totusi…Paris! 🙂

 6. Ai scris bine despre Muzeul Luvru, că trebuie să alergi prin el. Chiar așa făceam și eu, alergam pur și simplu, ca să văd cât mai mult din ceea ce știam deja din albumele de artă. Cu gândul la acel maraton neconvențional s-a născut textul meu care mi-e cel mai drag din toate, Interviu cu fata care locuiește în tablouri. Îți pun aici link dacă dorești să-l citești. https://roximoronica.wordpress.com/2017/07/03/interviu-cu-fata-care-locuieste-in-tablouri/
  Am o rugăminte la tine, să-mi lași adresa ta de email, aș vrea să-ți trimit ceva. O poți lăsa ori aici, ori pe adresa mea de email roxanatataru@yahoo.com. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: