O constiintă încarcată are nevoie sa se confeseze. O operă de artă reprezintă o confesiune. Albert Camus

lumina din răni

Ioan Ioanolide avea să mărturisească în memoriile sale,”M-am încovoiat şi am izbucnit într-un plâns înfundat, care nu se va sfârşi niciodată din sufletul meu. Totul era un dezastru, o ruină, o paragină iar eu o nălucă, o arătare, o himeră.” Avea să scrie cândva, Ioan Ianolide, despre clipa întoarcerii, din temniță la femeie iubită – pe care o găsește a altuia.

 Valentina Gafencu (logodnica lui) se căsătorește cu altcineva, cu inima sfâșiată de durerea.

Înainte de a muri, la spital îl vizitează Valentina Gafencu, care la întrebat, dacă ar trebui să divorțeze ”Ioan mi-a spus, zdrobit, că Taina Cununiei este mai mare decât logodna….

Ioan Ianolide îi dă un creion și o hârtie, ca să scrie. Iartă-mă! Impresionantă poveste, a unei iubirii neîmpliniteEste crucea iubirilor netrăite.

Mărturia lui Ioan este cutremurătoare și răscolește sufletele, căci după ce citești aceste pagini nu mai poți fi niciodată același om care ai fost înainte. Tăria cu care mărturisește te aduce mai aproape de Hristos căci el este glasul puternic al sfinților din închisori care strigă pentru generațiile de azi, până la sfârșitul lumii ”să se întoarcă la Hristos”, ca singura șansă de mântuire a omenirii.

Deși în lume a viețuit ca un anonim pe care ”nu-l cunoaște decât temnița”, urma de lumină pe care a lăsat-o în istorie și lucrare duhovnicească care a rodit în urma sa, ne îndreptățește să spunem că viața lui Ioan Ianolide este o icoană a desăvârșirii creștine și că în ceruri îl avem rugător și mijlocitor în ceata sfinților închisorilor.

Comments on: "lumina din răni" (7)

  1. Ma bucur că l-a mai descoperit si inteles cineva! Sfintii inchisorilor sunt niste sfinti pe care unii incearca din rasputeri sa-i bage sub preș, sa nu afle lumea de ei.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Sfâșietoare poveste de dragoste, pe care nu o știam și îți mulțumesc că ne-ai împărtășit-o astfel, Ane!

    Apreciat de 1 persoană

    • E bine să ne amintim de vremurile triste pe care le-au trait unii dintre intelectuali, în perioada comunistă. Ioanide a stat 23 de ani în pușcărie,
      ( nevinovat, ca mulți alții) nu e de mirare că logodnica lui s- a căsătorit.

      Apreciat de 1 persoană

  3. E aproape greu de crezut cât au suferit unii pentru un crez, pentru un ideal si cât de superficiali suntem marea majoritate dintre noi! Trist!

    Apreciat de 1 persoană

    • Cei tineri nu știu, nu cred, cei care știu tratează cu indiferență. Ar trebui, ca la Bacalaureat să primească o temă din perioada comunistă, la limba si literatura română.
      Prea mare e răsfățul.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu